Slovenija
72 ogledov

Odsvetujejo posvojitve iz bivše Jugoslavije

pes kuža mladički Shutterstock
Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja na izjemno previdnost pri posvojitvah psov iz zavetišč nekdanje Jugoslavije, zaradi virusa stekline, ki je tam še vedno prisoten.

Iz različnih koncev Evrope poročajo o primerih stekline pri psih in mačkah. Nazadnje so primera stekline zaznale nizozemske veterinarske oblasti. Steklino so odkrili pri dveh psih iz istega legla, ki so ju prepeljali iz zavetišča v Bolgariji in sta ju posvojili dve družini.

V začetku oktobra sta se pri enem od njiju pojavili vročina in paraliza. Stanje se ni izboljšalo in pes je kmalu ugriznil novega lastnika. Sredi oktobra je bil evtanaziran. V tem času se je pri drugem mladiču pojavil hemoragični gastroenteritis, nevroloških simptomov ni kazal. Tudi drugi psiček je bil evtanaziran. Pri obeh mladičih so potrdili steklino.

Kljub temu, da sta bila oba mladiča mikročipirana in sta na Nizozemsko prispela z veljavnimi evropskimi potnimi listi za hišne živali, je prišlo do vnosa zelo nevarne bolezni, ki se lahko prenaša z živali na človeka in tako resno ogroža prebivalstvo države, ki je sicer prosta stekline.

Posvojitve iz bivše Jugoslavije odsvetujejo

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja na izjemno previdnost pri posvojitvah psov iz zavetišč nekdanje Jugoslavije, saj je tam ta virus še vedno prisoten. V zadnjem času so namreč zaznali, da se vse več posameznikov odloča za posvojitev psov iz zavetišč v državah bivše Jugoslavije, kar odsvetujejo. V vseh teh državah je namreč virus stekline še vedno prisoten, podrobnosti glede uspešnosti nadzora nad cepljenjem psov v zavetiščih pa pogosto niso poznane.

Obstaja torej velika verjetnost, da iz teh zavetišč posameznik dobi psa, ki morda še ne kaže znakov stekline, vendar je okužen s povzročiteljem te bolezni ter zato predstavlja veliko nevarnost za zdravje in življenje svojih novih lastnikov v Sloveniji. "Hkrati pa je v slovenskih zavetiščih še vedno veliko zapuščenih psov, ki potrebujejo nove lastnike. Zato priporočamo, da se odločate za posvojitev zapuščenih živali iz slovenskih zavetišč," poudarjajo na upravi.

Če se kljub temu kdo odloči za posvojitev psov iz zavetišč v tujini, svetujejo, da se prepriča o tem, ali pes izpolnjuje vse predpisane pogoje za uvoz iz tretje države. Informacije o tem so dostopne na spletni strani uprave.

Komentarjev 1
  • maresem 19:05 11.november 2013.

    Raje bi pomagali tem ubogim živalim, ne pa da odsvetujete humano delo.... kreteni brezčutni!