Slovenija
141 ogledov

Odvetniki hitreje ob službo

Sodišče Žurnal24 main
Kazen za napake. Odvetniki, ki delajo nezakonito in v škodo strank, ne bodo več smeli v sodne dvorane. Ugled odvetnikov. Nekdanji šef zbornice: Dokler sta jih bili dve tretjini manj kot zdaj, je še vladala disciplina!

Država se je odločila, da bo ostreje kaznovala odvetnike, ki poslujejo nezakonito, načrtno škodujejo svojim strankam ter ne opravljajo svojega poklica ali delovnih nalog dovolj vestno in zavzeto.

Več odvetnikov, več težav

Kršitev in napak odvetnikov se je v zadnjih letih nabralo toliko, da je Odvetniška zbornica Slovenije (OZS) ministrstvu za pravosodje (MP) predlagala, da je treba tako početje kaznovati s čim hitrejšim izbrisom odvetnikov iz njihovega imenika. To pomeni, da tisti, ki so izbrisani, svojih strank ne morejo več zagovarjati na sodišču. Zbornica je zato že pripravila spremembe statuta, v katerem so jasno določeni pogoji za izbris, ki bodo začeli veljati v nekaj dneh po objavi v uradnem listu. Soglasje vlade za to so dobili v torek.

Na OZS so ocenili, da je to nujno zaradi vedno več članov zbornice in posledično več težav, k čemur je pripomogla še zdajšnja moralna in finančna kriza, so povedali na MP. Dodali so, da se pri nekaterih odvetnikih kopičijo nekatera za odvetnike nesprejemljiva ravnanja, kot so nedosegljivost, neplačevanje članarine in zavarovanja odvetniške odgovornosti, ponavljanje disciplinskih kršitev ter druga. “S predlaganimi spremembami bi OZS svoje naloge opravljala učinkoviteje, disciplinski in drugi postopki pri zbornici pa bi pridobili večji pomen, kar bi odvetnike spodbudilo k večji skrbnosti pri opravljanju svojega poklica,” so pojasnili na MP.

 Ministrstvo se je z zbornico od aprila usklajevalo zlasti glede razlogov za izbris, ki jih mora statut predvidevati. MP je namreč zahtevalo, da mora statut podrobneje opredeliti razloge za izbris odvetnika, saj zakon o odvetništvu zelo široko opredeljuje razloge, kdaj odvetnik ni več vreden zaupanja za opravljanje odvetniškega poklica.

Imajo blokirane račune

Dolgoletni ljubljanski odvetnik in nekdanji predsednik OZS Miha Kozinc je dejal, da so te spremembe nujne za vrnitev ugleda odvetniškemu poklicu in da bi se lahko zgodile tudi prej: “Skrajni čas je bil, da se to uredi. Pa ne le zato, da bi končno zaostrili pogoje za izbris, temveč tudi zato, da poenostavimo postopke za sankcioniranje tistih, ki kršijo ugled.” Dodal je, da je bilo lažje vzdrževati disciplino in ugled takrat, ko je bilo v imeniku največ 600 odvetnikov, zdaj pa jih je okoli 1.500, zaradi česar se pojavljajo tudi nerazumne situacije. “Nikoli ne bom razumel in pristal na to, da je odvetnik nekdo, ki strankam dela škodo. Dogaja se namreč, da stranka prosi OZS za pomoč, ker ji odvetnik ne izplača dobljene odškodnine, ki je bila nakazana na njegov bančni račun. In ko OZS zahteva, naj denar takoj nakaže stranki, se izkaže, da tega ne more, ker ima na primer blokiran bančni račun zaradi nerazumnih dolgov,” je pojasnil Kozinc.

Komentarjev 2
  • se_eden 09:37 19.september 2013.

    zaostriti je potrebno pogoje za pridobitev odvetniške licence, ne pa spremeniti pravilnik v delu, ki se nanaša na pogoje za izbris...

  • dragec 08:09 19.september 2013.

    najbolj razvpiti odvetniki so:1. Klemenčičeva,2. matoz in3. 3x znane odvetniške hišeTu zmagaš, če imaš zadosti denarja.