Slovenija
55 ogledov

"Odvisnikom dovolijo vladati sredi Pirana"

piran piranski zaliv Žurnal24 main Pahor: Imamo enkratno priložnost
Zaradi nasilnih odvisnikov naj bi se marsikdo izogibal središču mesta.

Po poročanju nekaterih medijev o dogodkih v Piranu, kjer v starem mestnem jedru nekaj brezdomskih odvisnikov nadleguje mimoidoče, policija pa nič, na Policijski upravi (PU) Koper pojasnjujejo, da "policisti opravljajo vse naloge, ki so jih dolžni po veljavnih zakonskih predpisih. Prav tako se pri načrtovanju patrulj oziroma zadrževanju policistov na določenem območju upošteva trenutna varnostna problematika in v okviru možnosti tudi želje lokalnega prebivalstva".

Dobil s kamnom po glavi

Lastnik pekarne v središču Pirana Jaka Šoba je za Slovenske novice pojasnil, da gredo odvisniki zjutraj najprej v zdravstveni dom po odmerek metadona, potem pa preostanek dneva pijejo pivo. "V začetku sem jim dajal košček kruha ali peciva, postalo jim je samoumevno," je povedal in pojasnil, da so se težave začele, ko je prakso prekinil, da bi pred njihovimi nič kaj prijaznimi zahtevami zaščitil prodajalke.

Pika na i je bila nedelja zjutraj, ko je znani odvisnik ležal na tleh in pljuval na mimoidoče, pojasnjuje Šoba. Želel ga je pregnati s palico, drugi odvisnik, Žužemberčan, pa ga je s kamnom po glavi, zato je moral poiskati zdravniško pomoč.

Samo ta konec tedna tri ovadbe

Žužemberčan si je samo ta konec prislužil tri kazenske ovadbe, priznavajo tudi policisti. 8. avgusta je med postopkom policista z drugo osebo napadel varuha zakona in ga lažje telesno poškodoval. Dva dni kasneje je vstopil v predprostor mejnega prehoda v Piranu in z rokama udaril po steklu, ki se je razbilo. Ni dovolil, da bi mu nudili prvo pomoč. Ker je obstajala velika nevarnost, da se še dodatno poškoduje na razbitem steklu, zato so ga vklenili, mu nudili prvo pomoč, nato pa odpeljali v bolnišnico. Še dva dni kasneje je s kamnom po glavi udaril Šobo in pobegnil, je pojasnil predstavnik koprske policije Dimitrij Marušič.

Policisti so ga ujeli včeraj dopoldne. "Prijetju se je uprl, zaradi česar so bila uporabljena prisilna sredstva, in sicer fizična sila in sredstva za vklepanje. Na kraj je bil klican tudi zdravnik, ki je odredil prisilno hospitalizacijo v psihiatrično bolnišnico," so še zapisali na PU Koper.

"10, 15 odvisnikom dovolijo vladati sredi Pirana"

Po prijavi napada na policijo je lastnik pekarne obiskal tudi koprskega okrožnega državnega tožilca. Prepričan je, da kazenska ovadba ne bo rešila težav, saj se "zaradi teh tečnob in nasilnežev marsikateri gost izogiba staremu piranskemu jedru in določenim ulicam".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.