Slovenija
54 ogledov

Oglase bodo sistematično prijavljali inšpektorjem

Zavod za zaposlovanje na Parmovi 32. Dejan Mijović
Inšpektorat za delo bo, kot kaže, v prihodnosti imel še več dela. Prijave suma kršitev zakona v ogasih za delo, kjer je evidentno, da gre za elemente delovnega razmerja, a se ponuja prekarna zaposlitev, bodo sistematično zbirali pri sindikatu Mladi Plus.

"Sledili bomo oglasom in tiste, kjer prepoznamo elemente delovnega razmerja in s tem potencialne kršitve, prijavljali pristojnim organom, torej Inšpektoratu za delo," napovedujejo v sidikatu Mladi Plus, kjer se borijo proti prekarnim oblikam dela, ki so vse bolj razširjene, predvsem med mladimi. 

Ugotavljajo, da je Inšpektorat za delo v Sloveniji izjemno kadrovsko in finančno podhranjen, zato le stežka nadzoruje vse delodajalce in ugotavlja kršitve. Želijo si tudi spremembo Zakona o inšpekciji dela, s katerimi bi povečali pristojnost inšpektorata.

Obveščali bodo iskalce in delodajalce

Poleg tega bodo iskalce zaposlitve in tiste, ki delo že opravljajo informirali o njihovih pravicah, javno bodo objavljali problematične oglase z razlago potencialnih kršitev ter obveščali delodajalca. "Obvestili ga bomo, da sumimo, da gre za elemente delovnega razmerja, izpostavili pravna določila na tem področju in ga pozvali k zaposlitvi v skladu z zakonom," napovedujejo pri Mladi Plus. 

Spremljanje oglasov

Spremljali bodo oglase za delo ter portale za posredovanje dela, s fokusom na oglasih, v katerih delodajalci zahtevajo opravljanje dela preko s. p. Pozorni bodo na oglase, kjer delo poteka pod nadzorom in po navodilih delodajalca, dlje časa (morda je celo napisano, koliko ur dela se pričakuje na dan) ter oglase, kjer je delodajalec ponudi možnost sklenitve pogodbe ali delo preko s. p.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:07 25.maj 2016.

    In kdo bo nadziral inšpektorje ? KPK ali pa Miško osebno ?