Oglaševanje
3332 ogledov

Nasveti za tek v hladnem vremenu

Tek pozimi
S prvo večjo ohladitvijo smo dočakali konec toplega dela jeseni, ko smo se še veliko gibali na prostem.

S hladnejšimi in vse krajšimi dnevi veliko ljudi opusti pogoste sprehode in teke ter se zabubi v zimsko mirovanje, kar je za naš imunski sistem zelo slabo.

Tek ima namreč na naše zdravje številne pozitivne učinke in je eden od pomembnih dejavnikov v boju proti gripi in prehladu. To zimo pa vam bo družbo delala še nova Frutabela, ki je narejena po željah aktivnih tekačev.

Obleka, ki diha

Najbolje bi bilo, če kljub hladnejšemu vremenu nadaljujete s čim več gibanja na prostem, s tem da izberete primerno obleko in obutev. S tekom je priporočljivo začeti še pred zimo, da se telo in dihalne poti postopoma navadijo na mraz.

Ko bo zunaj izredno mraz in bodo temperature padle pod ledišče, se izogibajte prenapornim treningom, pri katerih bi prehitro dihali. Primerno se tudi oblecite, najboljša so športna oblačila, ki dihajo in ne zadržujejo vlage. Oblečite se tako, da vam ne bo mraz, a da vam ne bo pretoplo. Najbolje je, če se oblečete po pravilu čebule, da se lahko postopoma slačite.

Zakaj je dobro nadaljevati tudi pozimi

Različne raziskave so pokazale, da telesna dejavnost varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni: zmanjša tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, kapi, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, raka debelega črevesa in raka na prsih.

Po priporočilih SZO, Ameriške univerze za šport in medicino in Ameriškega združenja za srce za doseganja večine koristi za zdravje pri odraslih zadošča zmerna telesna dejavnost aerobnega tipa, ki traja vsaj 30 minut na dan in se izvaja vsaj pet dni v tednu. Poleg tega je treba vsaj dvakrat na teden izvajati vaje za mišično moč in vzdržljivost. To pomeni, da moramo za svoje zdravje z gibanjem nadaljevati tudi v mrzlem delu leta.

Za popoln tek popolna rezina

Na lanskem ljubljanskem maratonu, ki ga sponzorira tudi Frutabela, so se začeli obrisi nastanka nove frutabele za tekače z okusom mandeljnov, brusnic, žitaric in jogurtovega obliva. Na letošnjem ljubljanskem maratonu, ki bo 29. oktobra, jo bodo tekači že preizkusili.

Frutabela | Avtor: Frutabela Frutabela
Dvanajsta frutabela po vrsti je bila razvita na podlagi mnenj, idej in informacij aktivnih tekačev. Ideje so zbirali tudi med lanskim ljubljanskim maratonom v Frutabela Labu, kjer so lahko obiskovalci sestavili čisto svojo mešanico te priljubljene rezine.

S pomočjo idej tekačev in Fructalovih tehnologov je nova frutabela z okusom mandeljnov, brusnic, žitaric in jogurtovega obliva luč sveta ugledala letošnjega junija. Po želji tekačev so ji dodali še magnezij in beljakovine.

Magnezij je idealen dodatek za tekače, saj prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, k ravnotežju elektrolitov, k delovanju živčnega sistema, mišic ima vlogo pri sintezi beljakovin in tako dalje.

Beljakovine pa so za telo nujne, saj iz njih tvori številne snovi, ki so potrebne za normalno delovanje telesa. Športniki jih še dodatno cenijo, saj so beljakovine nujne za rast in obnovo mišičnih vlaken.

V nedeljo na ljubljanski maraton

V nedeljo 29. oktobra bo ulice Ljubljane ponovno preplavile množice tekačev, ki se bodo udeležili 22. Volkswagen Ljubljanskega maratona. V tednu pred samim maratonom, med 26. in 28. oktobrom, pa bo na Gospodarskem razstavišču potekalo veliko zanimivih aktivnosti na sejmu Tečem.

Tako na ljubljanskem maratonu kot na sejmu Tečem lahko tudi letos obiščete Frutabela Lab. To je prostor, kjer si lahko sestavite svojo rezino ali dobite vpogled v sestavo in okus nove tekaške frutabele. 

Frutabela | Avtor: Frutabela Frutabela