Oglaševanje
46 ogledov

Pika vas pričakuje!

Pikin festival
1/7
Žurnal24 main
V Velenju se pričenja 23. Pikin festival, festival, ki ga otroci v Šaleški dolini in širom po Sloveniji najtežje pričakujejo. Teden dni zabave namenjene otrokom in njihovim družinam bo zaživel v nedeljo, 16. septembra z otvoritvijo ob 10. uri, zaključil pa se bo v soboto, 22. septembra 2012.

Otvoritveni družinski dan

Nedeljska otvoritev Pikinega festivala bo potekala na osrednjem prizorišču pri Velenjskem jezeru, ko bodo obiskovalce z glasbenim »dober dan« pozdravili Simon Gorišek in Šaleška folklorna skupina Koleda. Vrata bodo odprle tudi ustvarjalne delavnice, umetniške četrti, zaživelo bo staro mestno jedro in vsi pisani kotički v Pikini deželi. Pika bo že prvi dan pripravila kup presenečenj, saj vsako leto poskrbi, da v Pikinem mestu nikomur ni dolgčas. Za zabavo otrok bodo tako med drugimi poskrbeli žonglerji, čarodej, spoznali boste lahko, kaj delajo mažoretke, si ogledali lutkovno predstavo, prisluhnili Andreji Zupančič in Ajdi Kovačič, v Hiši glasbe se boste lahko spoznavali z umetnostjo rapa, ki  jo bo predstavil 6Pack Čukur, kubanski ritmi pa bodo poskrbeli za ples.

Prihod Pika Nogavičke gusarsko obarvan

V nedeljo, 16. septembra bodo lahko otroci ob 16. uri na osrednjem prizorišču pričakali Piko Nogavičko, ki je sporočila, da bo njen prihod obarvan gusarsko. To bo tudi slavnostno odprtje 23. Pikinega festivala, na katerem bo za zabavo ob prihodu Pike poskrbela Mačja godba z Neco Falk na čelu in s pravim Mačkom Murijem ter s kar nekaj prebivalci mačjega mesta. In ker bo zraven še Pika, smo prepričani, da bo dala celotni zabavi tisto pravo piko na i.

22. september - najbolj živahen festivalski dan

Pikin dan je vsako leto najživahnejši dan festivala in tudi letos bo 22. september najbolj zabaven dan, poln pikastih norčij. Dogajanje v Pikini deželi se bo pričelo ob 10. uri, ko vas bo na Zelenem odru pozdravila Anika Horvat. Ob 11. uri bodo Pikini gostje mladi pevci otroškega pevskega zbora RTV Slovenija Violinček, ob 12. uri pa k Piki prihaja Tinkara Kovač.  Seveda bodo medtem odprta vsa prizorišča, kjer boste lahko med drugimi ustvarjali v več kot sto ustvarjalnih delavnicah, se igrali, se vozili z ladjico, brali knjige, peli, plesali, spoznavali instrumente, se spoznavali s slikarji in kiparji, obiskali Pikin kino balon in spoznali optične igrače. Ob 15.30 uri pa nikar ne zamudite odlične cirkuške akrobatske predstave za male in velike, ki prihaja iz Italije. Zaključna svečanost 23. Pikinega festivala se bo pričela ob 17. uri in kdo ve, če bo Pika letos vrnila oblast. Že lani je kolebala in želela ostati. Za zabavo ob kocu Pikinega festivala bodo poskrbeli Čuki.

Vedno večje Pikino mesto

Na travnatih površinah ob urejenih sprehajalnih stezah bodo tudi letos zrasle prikupne hišice z zanimivimi vsebinami. Glavna mestna ulica bo obiskovalcem v pekarni ponujala hrustljave dobrote, v Pikini trgovini si boste lahko izbrali kakšen prikupen izdelek, mlekarna bo poskrbela za mlečne dobrote, v fickarni vas bodo čakale razigrane opice, vezalke bodo iskale prave luknje pri čevljarju, ustavili se boste lahko na bencinski črpalki, poslušali radio in se v hišici živalskega vrta poigrali z manjšimi živalmi. Nikar se ne pozabite ustaviti tudi na pošti in oddati kartico z letošnjo Pikino znamko. Pika se najpogosteje zadržuje pri hišici z napisom čalapinke, vas pa vabimo v družbo kuharskega mojstra, ki bo za dobro hrano skrbel ves teden. Obiščite tudi zeliščarko pri kateri boste  izdelovali zvarke in maže, sreča pa vas zagotovo čaka v hišici srečelova.

Šest umetniških četrti

Pikino mesto vsaki leto raste. Letos se je razširilo na kar 6 umetniških četrti, toliko kot je partnerskih mest Evropske prestolnice kulture. V njih boste lahko raziskovali likovne, filmske, glasbene, plesne, knjižne, muzejske in gledališke zvrsti. Simpatične hišice s portali kot so kino, plesna garderoba, atelje, hiša glasbe, muzej, hiša lutk … vas pričakujejo z zanimivimi ustvarjalnimi delavnicami pod vodstvom slikarja, balerine, knjižničarja, režiserja in kraljične. Pri vili Čira-Čara pa boste srečali skupino gusarjev z jadrnico in gusarskim kapitanom na čelu, ki vas bo z ladjico popeljal na vodno dogodivščino, odprto pa bo tudi vodno mesto. Da se bo dan za vašega otroka končal kar se da prijetno, bodo otroci lahko v zavetju drevesnih krošenj ob večernih urah prisluhnili pravljici za lahko noč.

Pikini sladkorčki

  • Nedelja, 16. 9. ob 16. uri: prihod Pike nogavičke in svečana otvoritev festivala, sledi rajanje z mačjo godbo in mačkom Murijem.
  • Sreda, 19. 9. ob 16.30: parada gromozanskih dinozavrov.
  • Četrtek, 20. 9. ob 19. uri: »Lahko noč otroci«, glasbena pravljica Radia Slovenija v živo.
  • Petek, 21. 9. ob 16.30: invazija roza vesoljcev bo preplavila Pikin festival.
  • Sobota, 22. 9.: cel dan Pikin BazArt – umetniška tržnica z več kot 50 sodelujočimi; ob 15.30 akrobatska cirkuška predstava italjanskega cirkusa Klinke in ob 17. uri zaključna svečanost in zabava s skupino Čuki.

www.pikinfestival.org