Oglaševanje
1868 ogledov

Pozor! Zdaj je možen vpis tudi na ta študij

Na računalniku Shutterstock
V veljavo je stopil arhivski zakon, ki med drugim določa, da morajo valorizirani ustvarjalci po preteku tridesetih let predati svoje urejeno in popisano gradivo v pristojni arhiv.

Na Alma Mater Europaea – ECM so poleg magistrskega študija arhivistike in dokumentologije akreditirali tudi študij arhivistike na prvi bolonjski stopnji in tako pričeli z izobraževanjem diplomiranih arhivistov.

Tega poklica namreč do tega trenutka ni bilo mogoče uradno študirati, zato je veliko zanimanje za ta študij pričakovano.

Arhivistika je nova znanost, ki se ukvarja z vrednotenjem, prevzemanjem, urejanjem, popisovanjem, dolgoročno hrambo, uporabo in zagotavljanjem verodostojnosti arhivskega in dokumentarnega gradiva. Prav tako se arhivistika ukvarja z upravljanjem dokumentov v njihovem celotnem življenjskem ciklusu.

"Pri študiju arhivistike študentje pridobijo znanja, ki so potrebna za obvladovanje arhivskega in dokumentarnega gradiva. In to vse od njegovega nastanka, urejanja, vrednotenja, prevzemanja, popisovanja, dolgoročne hrambe, uporabe ter profesionalnega arhiviranja," je povedal predstojnik Oddelka za arhivistiko in dokumentologijo  z Alma Mater Europaea – Evropskega centra Maribor, doc. dr. Peter Pavel Klasinc, arhivski svetnik.

Kje vse bodo dobili zaposlitev

Klasinc pojasnjuje, da potrebujejo arhiviste povsod tam, kjer nastaja arhivsko in dokumentarno gradivo, ne glede na obliko gradiva. To je lahko v klasični ali digitalni obliki, ki jo ustvarjalci imenujejo kar arhiv.

Arhiv | Avtor: Profimedia Profimedia
Odloženo dokumentacijo je treba urejeno in dostopno vzdrževati, da se odloženi dokumenti hitro in preprosto najdejo. To velja tudi za digitalno gradivo.

Urejen arhiv je hkrati odraz urejenega in dobro delujočega ustvarjalca. Pogosto izgubljeni dokumenti zaradi slabo vodenega arhiva povzročajo velike težave in nepotrebne stroške.

Potrebujejo jih tudi zasebni ustvarjalci

V veljavo je stopil tudi arhivski zakon (ZVDAGA), ki podrobno predpisuje delovanje arhivov ter določa, da morajo valorizirani ustvarjalci po preteku tridesetih let predati svoje urejeno in popisano gradivo v pristojni arhiv. Teh valoriziranih ustvarjalcev je v Sloveniji okoli 3.000 in mnogi od njih bodo za delovanje svojih arhivov potrebovali diplomirane arhiviste.

Ob teh valoriziranih ustvarjalcih pa morajo imeti arhive tudi zasebni ustvarjalci. 

AMEU ECM je neprofitna ustanova. Šolnine so racionalno določene, oblike plačevanja so povsem prilagodili študentom. Pridnim študentom pa zmanjšujejo letno šolnino.