Oglaševanje
456 ogledov

Tretja finalistka je predstavila čajoto

fant3_10
1/10
Žurnal24 main
V četrtek, 10. junija, je Žurnalova ekipa s promotorjem kulinarike Boštjanom Palčičem na domu obiskala Ireno Sladič, tretjo od štirih finalistov nagradne igre Kuhajte s Fant kuharjem.

V Zasavju je na tretjem finalnem kuhanju nagradne igre Kuhajte s Fant kuharjem zaradi Irene Sladič, ki piše knjigo z recepti za diabetično prehrano in zagovarja zdravo prehrano, dišalo po zdravi in eksotični hrani. Irena se je na nagradno igro prijavila z receptom za čajoto z rižem.

S svojim receptom je hotela Slovencem predstaviti večinoma nepoznan zelenjavni biser – čajoto, ki je primerna tudi za diabetike. Čajota je plezalka iz rodu bučevk, ki je doma v Srednji Ameriki, a jo iz leta v leto bolj uporabljamo tudi Slovenci. Irena je prepričana, da bomo čajoto zaradi njene vsestranske uporabnosti plodov v kulinariki in hranilne vrednosti zagotovo hitro vzeli za svojo. Promotor kulinarike Boštjan Palčič je bil povsem navdušen nad poznavanjem zdrave prehrane in izvirnimi ustvarjalnimi zamislimi gostiteljice.

Izvirna tudi dekoracija

Po pripravi vseh sestavin, posode in organizaciji sta začela Irena in Boštjan v prijetnem vzdušju kuhati. Tudi na tretjem kuhanju je bil promotor kulinarike Boštjan le pomočnik ter opazovalec spretne in hitre Irene. Olupil in sesekljal je čebulo, Irena pa jo je na oljčnem olju prepražila, dodala že kuhano čajoto, mleto meso, peteršilj in nepogrešljivo Fant mešanico za špagete bolognese ter vse skupaj zalila z vodo. Med kuho je Irena predstavila vse zdravilne lastnosti čajote in njeno vsestransko uporabnost. Ko je bilo meso dovolj prepraženo, ga je nadevala v polovičke čajot, posula z naribanim sirom in dala za 15 minut peči v pečico. Medtem se je lotila dekoracije: rumeno, zeleno in rdečo papriko je narezala na debelejše kolobarje in jih za pet minut položila v pečico, da je prišel okus bolj do izraza. Nato jih položila na krožnike in napolnila s kuhanim rjavim rižem. Ko je bila čajota pečena, je Irena presenetila s poletno obarvano dekoracijo, ki jo je promotor kulinarike Boštjan zelo pohvalil, obenem pa s figuro kuharja, ki jo je izdelala iz zelenjave. Boštjan je bil navdušen tako nad zdravim obrokom kot izvirno dekoracijo, kar je Ireni vlilo veliko upanja, da bo zmagovalka nagradne igre Kuhajte s Fant kuharjem.

 

Za vse, ki vas je Irenina čajota z rižem navdušila in bi jo radi tudi sami pripravili, je tu še recept.

ČAJOTA Z RIŽEM

SESTAVINE (za 4 osebe):

2 čajoti
200 g mletega mesa
čebula
poper, sol
sladka paprika
manj masten sir
rjavi riž
Fant mešanica za špagete bolognese

PRIPRAVA

fant3_11 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Čajoto prerežemo na pol in odstranimo bodice. Obe polovici izdolbemo, nato meso bučke sesekljamo.

Na čebuli prepražimo mleto meso, mu dodamo sol, poper in sladko papriko ter najokusnejšo Fant mešanico za špagete bolognese.

Zmesi dodamo sesekljani ostanek bučk, nato pa čajoto napolnimo z mletim mesom in jo položimo v pekač.

Po želji potresemo z manj mastnim sirom, nato pa jo damo v pečico in jo pol ure pečemo pri 220 stopinjah Celzija.

Za prilogo je odlična izbira riž.

Sorodne novice