Slovenija
249 ogledov

Ogled v trgovini, nakup prek spleta

računalnik Žurnal24 main
Slovenci najpogosteje preko spletnih trgovin kupujemo tehnične izdelke, oblačila in obutev, sledijo kuponi in zabavna elektronika.

"Slovenci imamo nekaj zaostanka na področju spletnih nakupov, posebej ko gre za nakup storitev, a razvitim državam sledimo, posebej to velja za mlajše generacije," pojasnjuje Maja Makovec Brenčič z ljubljanske ekonomske fakultete, ki med drugim raziskuje nakupovalne navade Slovencev.

Tehnika, čevlji, knjige, izleti in podobno so izdelki, ki so na spletu zelo prisotni in nanje se Slovenci odzivamo. Glede dnevnih življenjskih potrebščin pa je ponudba veliko bolj dinamična in tam konstantno iščemo boljše ponudbe, zato se Slovenci na tem področju obnašamo kot zelo klasični kupci.

Najprej se o izdelku podučimo, šele nato ga kupimo

"Običajno si na spletu vse izdelke, ki nas zanimajo, najprej ogledamo in se o njih podučimo. Predvsem različne tehnične naprave gremo nato pogledati v trgovino in šele nato opravimo nakup prek spleta, kjer je ponudba cenovno bolj ugodna," poudarja Makovec Brenčičeva.

Veliko je tudi takšnih kupcev, ki so preko spleta izdelek kupili, nato pa ga osebno prevzeli v trgovini –  med tovrstnimi nakupi izstopajo predvsem tehnični izdelki.

Na vprašanje, zakaj spletna trgovina pri nas še vedno ni razvita, pa odgovarja, da je Slovenija relativno majhen trg, ki je dobro pokrit s prodajo na drobno: "Na spletu mora delovati ekonomija obsega, da so cene lahko nižje, to na majhnih trgih ni enostavno. Se pa kupci vse bolj obračajo k svetovnim oziroma globalnim trgovinam."

Spleta se vse manj bojimo 

Strahu pred zlorabami kreditnih kartic je iz leta v leto manj, tudi prodajalci vse bolj skrbijo za zaščito, uporabniki pa zato vse bolj zaupamo spletnim trgovinam. 

"Spletna prodaja odraža dober približek naši hitrosti in načinu življenja, ko smo skozi ves dan vpeti v neke aktivnosti. Zato je težje definirati, kdaj imamo čas za nakup – splet nam s tega vidika daje neprimerno več svobode," o prednostih internetnega nakupovanja sklene Makovec Brenčičeva. 

 

Komentarjev 4
  • ennanova 10:19 21.december 2014.

    Združevanje ljudi sveta“V tem času ekonomskih pretresov sami težko opazimo, kako lahko načelo medsebojne delitve predstavlja rešitev za svetovne probleme, še zlasti to velja za številne intelektualce. Na voljo imamo knjižnice knjig in poročil, ki analizirajo, kaj vse je ...prikaži več z družbo narobe, in v večini izmed njih se avtorji trudijo …http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/2032-zdruzevanje-ljudi-sveta

  • Osmi 17:04 20.december 2014.

    http://www.tinydeal.com/poglej in izberi. Imaš pa še cele kupe takih in podobnih strani, kjer so cene v primerjavi z nami "sitnica"! Sam že dalj časa večino stvari nabavljam preko spleta iz tujine.

  • tecumseh_1975 13:08 20.december 2014.

    ne bodi pameten. Me prav zanima če boš tablico za 200€ našel v tujini za .. koliko potem po tvoji logiki... od 70-100€. ČE boš, mi sporoči.