Šport
67 ogledov

Ogrevanje za Tour

Andrew Talansky EPA
V nedeljo se bo pričel kriterij Dauphine 2015. Šlo bo za 67. izvedbo te kolesarske dirke, ki poteka po regiji Dauphine na jugu Francije. Lansko zmago bo branil Američan Andrew Talansky.

Kriterij Dauphine je osemdnevna etapna dirka, ki vsako leto poteka v začetku junija v gorati regiji Dauphine. Vsebuje lepo število gorskih etap, mnogokrat pa kolesarji prevozijo tudi legendarni Ventoux, zaradi česar je dirka znana kot odlična priprava na bližnji Tour. 

Najuspešnejši kolesarji kriterija po navadi namreč krojijo tudi vrh na sami Dirki po Franciji. Do sedaj so na kriteriju rekordnih štirikrat slavili Nello Laurendi, Luis Ocana, Charly Mottet ter legendarni petkratni zmagovalec Dirke po Franciji Bernard Hinault. Izmed sodelujočih na letošnji dirki je edini z dvema zmagama Španec Alejandro Valverde, ki je slavil v letih 2008 ter 2009. Leta 2010 je z zmago izjemen uspeh za slovensko kolesarjenje dosegel Janez Brajkovič.

Lansko dirko je dobil Andrew Talansky, ki je izkoristil dvoboj med Albertom Contadorjem ter Chrisom Froomom, ki sta bila tako obsedena drug z drugim, da sta pozabila na preostale tekmece, kar je Američan izkoristil na zadnji etapi, ko je deklasiral vso konkurenco. Omenjena trojica izjemoma na Touru nato ni blestela, saj so zaradi padcev vsi trije kolesarji odstopili.

Letošnja izvedba dirke bo postregla z zelo pestrim programom, saj kolesarje poleg treh hribovitih etap ter 24,5 kilometrov dolgega ekipnega kronometra (3. dan) čakajo kar štiri gorske etape, ki se zvrstijo v zadnjih štirih dneh. Peta etapa letošnje dirke bo celo identična sedemnajsti etapi na prihajajočem Touru, kar je še dodatno poskrbelo za izjemno konkurenco. 

Vseeno pa izmed favoritov za zmago nekoliko izstopajo:

Vincenzo Nibali – "Morski pes iz Messine" letos sicer ne blesti, a ista zgodba je bila tudi lani. Nato pa je prišel Tour de France, kjer je Sicilijanec deklasiral vso konkurenco. Če letos stopnjuje formo na isti način, bi lahko njegovo resnično moč spoznali že na kriteriju, kjer pa do sedaj ni bil še nikoli boljši kot sedmi.

Bauke Mollema – sezono je začel odlično z drugim mestom na dirki Tirreno-Adriatico, ko ga je premagal zgolj Quintana. Sledil je padec forme po grdi nesreči na Dirki po Baskiji, a novega vodjo ekipe Trek Factory Racing vseeno ne smemo odpisati.

Andrew Talansky – številni mu lansko zmago očitajo kot "darilo" s strani Frooma ter Contadorja, kar bi ga moralo le še dodatno motivirati za letošnji nastop, saj želi utišati podobne govorice. Dobro pripravljenost je dokazal z zmago na Ameriškem prvenstvu v kronometru.

Tejay van Garderen – dobro formo je dokazal z zmago na kraljevski etapi Dirke po Kataloniji. Glavni cilj sezone je zanj letošnji Tour, kjer želi izboljšati lansko peto mesto.

Wilco Kelderman – eden izmed največjih talentov v svetu kolesarjenja. Lani je na kriteriju dosegel četrto mesto, zmagal pa je v razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja, kar mu je uspelo tudi na nedavni Dirki po Kataloniji.

Alejandro Valverde – neuničljivi Španec se letos vozi odlično. Na Ardenskih klasikah je bil poglavje zase. A glavno vprašanje je, če je lahko petintridesetletnik še vedno konkurenčen tudi na osemdnevni dirki. Na Kriteriju je sicer slavil že dvakrat, a nazadnje pred šestimi leti.

Rui Costa – v prejšnjih letih je vedno blestel ravno junija, ko je kar trikrat zapored dobil Dirko po Švici. Letos mu sicer nič ne gre od rok, kar bi rad prekinil z dobro uvrstitvijo na kriteriju.

Joaquim Rodriguez – na Dirki po Baskiji je Purito dokazal, da je še vedno potrebno računati nanj. V izjemni konkurenci je dobil skupni seštevek ter dve gorski etapi. 

Nikakor ne smemo odpisati izjemnih francoskih kolesarjev, ki bodo na domačih tleh še toliko bolj motivirani. Glavni upi Francozov so Romain Bardet, Julian Alaphilippe ter  Jean-Christophe Péraud. Na tokratnem kriteriju Dauphine bo za ekipo Giant – Alpecin nastopil tudi Luka Mezgec, ki morda lahko upa na uspeh na prvih dveh etapah, ki sta nekoliko bolj položni ter bo o njunem razpletu verjetno odločal sprint.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.