Slovenija
7 ogledov

"Ogrevanje" se je začelo že danes

Protofestival
1/23
Sašo Despot
Karavana "belih mask" s Prešernovega trga proti državnemu zboru, kjer so simbolično zažgali "politikanske maske". Nato kulturna predstava pred CD, kjer je potekala osrednja prireditev ob kulturnem prazniku.

Spremljevalni program ob tretji vseslovenski vstaji se je začel že danes ob 16. uri s pričetkom dvodnevnega Protestivala, ko se je na Prešernovem trgu zbralo okrog dvesto ljudi. Nagovoril jih je lutkar in glasbenik Matija Solce. Med zbranimi so bili tudi pantomimiki, eden od udeležencev pa nosi transparent s parafraziranim besedilom Zdravljice oziroma napisom "Ko rojak prost bo vsak, ne vrag - vodil nas bo poštenjak".

Malo po 17. uri se je karavana kulturnikov in ostalih protestnikov spremenila v tako imenovano Procesijo Političnih Duhov oziroma maskiranih posameznikov, ki se bo v koloni napotila proti parlamentu, kjer so okoli 18. ure "politikanske maske" simbolično zažigali. Solce je napovedal, da bodo fotografijo gorečih mask politike poslali "v Bruselj in drugam v svet".
Še pred državno proslavo v Cankarjevem domu, na kateri so podelili velike in male Prešernove nagrade, je v okviru Protestivala na ploščadi pred Cankarjevim domom potekal kulturni program, s katerim so poskrbeli za "predpripravo in podporo proslavi".
Režiser Dušan Jovanović je dejal, da se na kulturni praznik, Prešernov dan, zavedamo, da so umetnost, kultura, znanost, tehnika in moralne vrednote sol tega, kar živimo. "Tisti, ki so na čelu države, bi se morali zavedati, da vladajo Prešernovemu ljudstvu in morajo poskrbeti za naše duhovno občestvo."

Pravna pisarna za vstajnike

Pred jutrišnjimi protesti so s policije ponovno poslali poziv k mirnim protestom. "Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem," so zapisali.

Medtem pa so v pravni pisarni Vstaje pripravili letak z nasveti z informacijami za protestnike, morebitne pridržane in tiste, ki bi morda dobili plačilni nalog.

"Najlažje se boš izognil nevšečnostim s policijo, če ne boš rinil v težave," svetujejo na letaku. "Ubogaj navodila policistov, bodi spošljiv do njih in jih ne provociraj. Če pa se boš kljub temu znašel v policijskem postopku, so tu naštete tvoje pravice."

Letak med drugim pojasnjuje, kdaj lahko policija posameznika legitimira, kdaj mu lahko vzame vzorec DNK, ali lahko zahteva, da snameš masko, kakšen je postopek med pridržanjem in kam se lahko posamezniki obrnejo po pomoč po izpustitvi.

Komentarjev 25
  • francek 08:55 08.februar 2013.

    Kulturniki preveč vas je in predragi ste, bo treba iti v službo in denar zaslužiti.

  • francek 08:50 08.februar 2013.

    Skrivajo se za maskami in se predstavljajo za nekoga, ki to sploh niso, podpirajo pa jih zombiji oziroma strici ....

  • francek 08:45 08.februar 2013.

    Prevedi prosim