Šport
85 ogledov

"Ogromen korak naprej, a nismo izumljali tople vode"

Bogdan Fink Saša Despot
Dirka po Sloveniji bo tokrat precej bolj odmevna. Z direktorjem za zdaj štirietapne preizkušnje Bogdanom Finkom smo se pogovarjali o spremembah, ki jo prinašajo novi partnerji.

Direktorju dirke po Sloveniji Bogdanu Finku in njegovim sodelavcem je uspel velik met, saj so v sodelovanje naposled prepričali državo oziroma Slovensko turistično organizacijo (STO), ki je v dogovoru s 13 partnerji, med katerimi so tudi javna agencija SPIRIT Slovenija, Turizem Ljubljana, Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, zreški Unior pa občine Koper, Slovenska Bistrica, Rogaška Slatina, Zreče, Novo mesto, Slovenske Konjice in Žalec, sklenila pogodbo z Eurosportom glede prenosa dirke po Sloveniji. Ta bo šel v najmanj 75 držav po svetu.

Kako je prišlo do sodelovanja s STO?
Kot organizatorji smo mnenja, da je kolesarska dirka dobro orodje za predstavitev naše države. Na tem področju imamo velik potencial, zato je tudi prišlo do sodelovanja s STO in vsemi lokalnimi skupnostmi. Ob teh prenosih ne predstavljamo le športa, ampak vso državo. Temu primerno smo zastavili tudi etape.

Kako dolgo ste prepričevali pristojne v sodelovanje?
Potrebno je imeti veliko entuziazma in vztrajnosti. Glede na to, da takšen tip prireditev na svetu že obstaja, nismo izumljali tople vode. Zaradi tega je bilo vse precej lažje.

Radoslav Rogina, rumena majica, Dirka po Sloveniji | Avtor: Igor Kovačič Igor Kovačič

Z njimi ste imeli razgovore že v preteklosti. Kaj se je na primer od lani spremenilo, da je tokrat prišlo do sodelovanja?
Pogovarjali smo se res dlje časa, zadeva ni iz danes na jutri. Kot sem že dejal, je to nekaj običajnega v svetu, pristopila je tudi nacionalna televizija in vse skupaj je bilo lažje izvesti. Ob vsaki stvari, ki jo želiš dobro narediti in storiti korak naprej, mora preteči nekaj več vode, da se vse skupaj uresniči.

Kakšen vpliv je imela na odločitev o mednarodnih prenosih dirka po Hrvaški, kjer so že imeli sklenjen dogovor z Eurosportom?
Lahko, da je tudi to pomagalo. Kolesarski klub Adria Mobil je na tehničnem področju soorganizator dirke po Hrvaški in mislim, da smo se tudi na njej marsikaj naučili. Če pa je k odločitvi države pripomogla tudi hrvaška dirka, pa je verjetno bolj vprašanje za pristojne na strani države.

Kako velik korak ste opravili?
Za moje pojme je to res ogromen korak. Organizacijsko smo bili za to raven že doslej uspešni, to nam dokazujejo tudi prihodi najboljših moštev. Lani smo imeli pet, predlani šest, še leto prej pet, vselej imamo konstantno število World Tour ekip. Lahko bi jih imeli tudi več, a se vedno postavlja vprašanje proračuna in če bi si to lahko privoščili.

dirka po sloveniji | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi tokrat bo pet ekip iz serije World Tour.
Tako je. Njihovo sestavo bomo sicer videli šele po koncu Gira. Seveda pričakujemo kar nekaj dobrih tekmovalcev. To je pomembno tudi zaradi tega, da bo odmevnost dirke po Sloveniji odlična še v tujini. S prenosi na mednarodnih televizijah, slika bo šla v najmanj 75 držav po svetu plus internet plus ostalo, ne bo šlo le za Evropo, je tudi interes ekip za nastop v Sloveniji zdaj in upam, da tudi v prihodnje, še toliko večji.

Dejali ste, da si v prihodnje želite pet etap ob mednarodnem prenosu. Zakaj ne že letos?
Dirko smo sprva planirali za štiri dni, pridobili smo ustrezne partnerje in na to pri tem vztrajali. Res pa je načrt, da v prihodnje izvedemo pet etap. Mislimo, da je pet dni idealna formula tako za predstavitev Slovenije, kot za World Tour moštva, ki dirko pri nas izkoristijo za pripravo na Tour de France in državna prvenstva.

Verjetno pričakujete tudi nastop precejšnjega števila Slovencev, ki so v ekipah Bahrain Merida, ORICA-Scott in UAE Team Emirates?
Da, sigurno. V vseh teh ekipah imamo slovenske kolesarje in resnično upamo, da jih bo prišlo čim več in da si bodo tudi želeli čim več zmag. Dirka po Sloveniji zdaj ni več kar nekaj, ampak je zmaga že zelo pomembna.

Če se morda dotaknemo še nastopov nekdanjega zmagovalca dirke Primoža Rogliča ...
Upamo, da bo prišel. Želimo si njegovega nastopa na jubilejni 25. dirki, razgovori so v teku.

Primož Roglič, Dirka po Sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kako pa vidite sezono nekdanjega člana ekipe Adria Mobil?
To je top, boljše skoraj ne more biti. To so odlični rezultati, sem brez besed. Mislim, da je presenetil sebe in vse okoli njega. Menim, da tudi sam do zdaj ni vedel, česa je sposoben.

Nenazadnje je to tudi dobra reklama za dirko po Sloveniji, ki jo je Roglič osvojil leta 2015.
Sigurno je to dobra reklama. Želimo, da bi se naslednjo sezono vrnil kot nekdanji zmagovalec s svojo ekipo. Na temu bomo delali.

Zdaj se začenja Giro. Kaj pričakujete od slovenskih tekmovalcev?
Ne vem, kakšno vlogo jim bodo namenili. Od tega bo vse odvisno. Ne poznam taktike ekip, to je lažje oceniti, ko se dirka prične. Naši kolesarjem je mislim, da namenjena predvsem vloga pomočnikov, morda bi lahko kdo od njih prišel do kakšne etapne zmage.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.