Slovenija
461 ogledov

Ogroženi z vseh strani. Kaj pa orožje?

begunci, makedonija EPA
Kljub dogodkom v zadnjih mesecih, v Sloveniji ni večjega povpraševanja po orožnih listih. Smo Slovenci res "mahnjeni" na orožje? Na lestvici smo uvrščeni na 45. mesto.

Čeprav so teroristični napadi v francoski prestolnici v naši državi zelo odmevali, niso povečali občutka ogroženosti - tako vsaj kažejo ankete.

Kljub mnenju dela javnosti, da nam bodo begunci, med njimi tudi potencialni teroristi, še kako zagrenili življenje in da smo zaradi njih v veliki nevarnosti, nas v Sloveniji ni zgrabila panika. Ljudi, vsaj po uradnih podatkih sodeč, zaenkrat ne skrbi, kako se dodatno zavarovati ali se celo oborožiti.

Na slovenskem notranjem ministrstvu v mesecu novembru (do 20.11.) niso zabeležili niti ene zahteve po dovoljenju za nakup orožja namenjega lastni varnosti. Oktobra letos so zabeležili štiri. Na letni ravni pa se je število tovrstnih prošenj glede na prejšnja leta celo zmanjšalo. 

Uradno: število vlog za nošenje orožja upada

Glede na to, da je na leto v državi na novo registriranih dva do tri tisoč kosov orožja, je to zelo majhna številka, število prošenj za dovoljenje nošenja orožja za osebno varnost komentira prodajalec orožja iz Postojne Mitja Rebec.

"Zato se je treba vprašati, koliko je v Sloveniji nelegalnega orožja. Tisti, ki legalno kupujejo orožje, pa tako niso problem. Redko beležimo primer, da bi tisti, ki ima orožje legalno, ustrelil kakšnega človeka. Človek s slabimi nameni si ga kupi na črno, kar pa je težko regulirati," glede nošenja orožja dokaj strogo slovensko zakonodajo, komentira Rebec.

Po njegovih podatkih ima orožje za osebno varnost pri nas okoli osem tisoč ljudi, večina od njih si je po Rebčevih besedah dovoljenje o posedovanju pridobila v času bivše države. 

Delež orožja na sto prebivalcev: Slovenija na 45. mestu 

Da v Sloveniji vendarle nismo tako mahnjeni na orožje, pokaže raziskava "Small Arms Survey", (raziskava pod okriljem nacionalnega razvojnega inšituta iz Ženeve).

Na lestvici držav je Slovenija po deležu orožja na sto ljudi na 45. mestu (indeks 13,5). Ob tem je treba upoštevati, da je pri nas največ prijavljenega lovskega in športnega orožja.

In kdo prevladuje? Američani seveda. Narod, ki se sklicuje na svoj znameniti 2. amandma, ima v lasti največji delež strelnega orožja na sto prebivalcev na svetu (112,6).

Zanimivost: Srbija na tej lestvici zaseda drugo mesto (69,7), Makedonija je dvajseta (24,1), Črna Gora enaindvajseta (23.1), na petindvajsetem mestu najdemo našo sosedo Hrvaško (21.7). Na 175. mestu (1 kos na sto prebivalcev) je Tunizija. 

Kdo v Sloveniji lahko nosi orožje?

Zakonodaja o nošenju orožja je pri nas stroga, saj je treba zadostiti kar nekaj pogojem. Po Zakonu o orožju RS dovoljenje za nakup in posest orožja izda upravna enota. Poleg pogoja, da je dopolnil 18 let, da ne sme biti obsojen za naklepno kaznivo dejanje ali za prekršek zoper javni red in mir z elementi nasilja, mora prosilec opraviti zdravniški pregled. V dokaz, da ima upravičen razlog za izdajo orožne listine, pa mora prosilec opraviti še preizkus znanja o ravnanju z orožjem.

Ljudje, ki jim je bila odvzeta poslovna sposobnost ali so odvisni od alkohola oziroma mamil ter živijo v okoliščinah, ki kažejo na to, da niso primerni za posedovanje orožja, dovoljenja ne morejo dobiti.

Sicer je posameznik zanesljiv, če se na podlagi ugotovljenih dejstev lahko sklepa, da orožja ne bo zlorabljal ali ga neprevidno, nestrokovno ter malomarno uporabljal in shranjeval ali ga prepuščal osebi, ki ni upravičena do posesti orožja.

Zakaj potrebujete pištolo? 

Poleg dokazil o zanesljivost, mora posameznik dokazati še upravičene razloge za izdajo orožne listine, denimo, da je njegova osebna varnost ogrožena do te meje, da se lahko obrani samo z orožjem. "Za osebno varnost je pri nas dovoljeno le kratkocevno orožje, kot sta pištola in revolver. Sicer najenostavneje do orožja za osebno varovanje pridejo tisti, ki dokažejo, da imajo takšno dejavnost, za katero je treba imeti orožje," pravi Rebec. 

"Na primer mi, ki smo trgovci z orožjem, ker pač v naši trgovini opravljamo vse ukrepe, da do odtujitve orožja ne bi prišlo, saj bi bilo v nasprotnem primeru ogroženih veliko ljudi. Naši trgovci imajo pri sebi orožje pripravljeno za uporabo, če bi na primer nekdo skušal oropati prodajalno z orožjem. Saj veste, rop prodajalne z orožjem ni isto kot rop banke ali zlatarne," še dodaja. 

 

Ogroženost presoja upravna enota

"Če sami živite v gozdu in dokažete, da je medved večkrat prečkal cesto in s tem ogrožal osebno varnost, lahko zaprosite za osebno varnost. Upravni organ bo presodil, če je vaša varnost res ogrožena," še en utemeljeni razlog za nakup osebnega orožja pojasni Rebec, ki kljub drugačnim podatkom opaža večje povpraševanje po orožju, ki bi ga ljudje želeli želeli imeti doma za varovanje osebne varnosti in premoženja.

Ogroroženi zaradi teroristov?

"Beležimo večji nakup orožja, tudi športnega in lovskega. Tisti, ki se zdaj odločajo,da bi imeli nakup orožja, morajo iti skozi vse te postopke, kar pomeni, da povpraševanja po oroženem listu zagotovo več, vendar se bo to videlo šele čez nekaj mesecev," pravi naš sogovornik, ki se sicer strinja, da Slovenci nismo veliki ljubitelji orožja.

 

Še enkrat več nelegalnega orožja

Sloveniji je prijavljenih okoli 130.000 kosov legalnega orožja (največ za potrebe lova in športa). Prijavilo ga je nekaj več kot 40.000 ljudi. Po neuradnih podatkih je vsaj še enkrat toliko ali še več kosov neprijavljenega orožja, ki naj bi ga bilo pri nas dokaj lahko dobiti.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • rhombur 09:57 10.december 2015.

    Za zainteresirane, strokovna literatura:Triebel, Katja (2015) " History of Action Plan on Firearms," Report: Firearms in Europe, http://bit.ly/1Oo1axX

  • rhombur 09:23 10.december 2015.

    Evo, c/p: Kaznovati vse imetnike legalnega orožja s konfiskacijo/uničenjem polavtomatskega, tako da bo mogoče orožje imeti samo ilegalno, kupljeno na balkanski borzi. Kako kompletno retardirana je ta ideja, je menda jasno vsem, samo EU Komisiji ne. Razen, če je namen ...prikaži več EU Komisije nekaj povsem drugega, ker, roko na srce, verjetno ne pristaneš v EU Komisiji tako, da si kompletno zaostal. Glede na to, da moraš za posest orožja v Sloveniji in kjer je v EU dovoljeno, izpolnjevati kar nekaj pogojev in da ti ga ob prvih znakih nestabilnosti odvzamejo, je torej cilj razorožiti najbolj stabilne, moralno razsodne, dobro situirane (orožje ni poceni) državljane članic EU. Zakaj bi bilo to v interesu katerekoli vlade ali oblasti?

  • nina 21:30 01.december 2015.

    Slovenija je bila uredu,dokler jo ni elita pokradla in spisala zakonov sebi v prid.Enkrat bo prišla ura tudi zanje,palica ima dva konca.Kupuješ en ubogi kauč,pa rabiš papirjev,kot da delaš hišo.Katastrofa kam smo prišli.Pametnih in umirjenih voditeljev žal nimamo več,taka je ...prikaži večje realna slika Slovenije,ki jo je škoda,da manipulirajo z nami navadni cepci.