Šport
35 ogledov

Oh, kakšen ples ob zmagi!

Nijat Rahimov
1/5
Profimedias
Kazahstanski dvigovalec uteži Nijat Rahimov je poskrbel za zlato in zmagovalni ples.

Kazahstanec Nijat Rahimov je v kategoriji do 77 kilogramov osvojil zlato kolajno v dvigovanju uteži. Branilec naslova Lyu Xiaojun si je priboril že devet kilogramov prednosti, po zadnjem uspešnem dvigu uteži pa je tako že začel slaviti zlato odličje.

A Rahimov je imel drugačen načrt. K svojemu poizkusu v sunku je dodal še 12 kilogramov, s skupno 214 kilogrami pa je podiral tudi 15 let star rekord. Uspelo mu je, osvojil je zlato kolajno, sledilo pa je še neizmerno veselje. Če Rahimov ne bi bil dvigovalec uteži, bi mu verjetno odlično šlo v plesni karieri.

A nekateri niso bili navdušeni nad njegovo zmago. Rahimov se je na tekmovanja vrnil šele lani po odsluženi kazni zaradi jemanja nedovoljenih sredstev, njegova reprezentanca pa je bila tik pred izključitvijo z olimpijskih iger zaradi številnih pozitivnih vzorcev pri ponovnih testiranjih urina iz let 2008 in 2012. Kazahstan je dobil dovoljenje za nastop le zaradi tega, ker posamezni dopinški primeri niso bili pravočasno dokončani.

Takoj po Kazahstančevem uspehu se je oglasil tudi Egipčan Mohamed Mahmoud, ki je osvojil bron: "V tako kratkem času se to ne more zgoditi." Rahimov je odvrnil: "Ko so normalni ljudje spali, smo mi trenirali!"

Rahimov je sicer s potegom dvignil 165 kg, v sunku pa 214 kg. V tej prvini, sunku, je postavil tudi nov svetovni rekord. Skupaj je dvignil 379 kg. Toliko je skupaj dvignil tudi Kitajec Lyu, a je Kazahstanec osvojil olimpijski naslov na podlagi dejstva, da je bil lažji od kitajskega šampiona. Tehtnica je namreč pokazala, da je bil lažji za natanko 640 gramov. Egipčan je dvignil 361 kilogramov.

Lyu je s potegom dvignil 177 kg, v sunku pa 202 kg. Zanimivo, da je toliko dvignil tudi pred štirimi leti na olimpijskih igrah v Londonu, naslednje leto pa je s skupnim seštevkom 380 kg tretji naslov svetovnega prvaka osvojil s svetovnim rekordom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.