Slovenija
25 ogledov

Mura že poplavlja, najhuje šele prihaja

Opozorila karta Slovenije. Arso
Mura je na območju Gornje Radgone že začela poplavljati. Višji vodostaj ima tudi Drava, vendar zaenkrat še ne predstavlja poplavne nevarnosti.

Zaradi obilnih padavin in neurij v sosednji Avstriji je začela poplavljati reka Mura. Trenutni pretok Mure v Gornji Radgoni je 760 m3/s in se razliva znotraj poplavnih nasipov vzdolž struge, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Mura bo v Gornji Radgoni naraščala še vse do nedelje, ko bo po trenutnih predvidevanjih v jutranjih urah dosegla pretok med 1100 in 1300 m3/s. Tekom dneva se bo visokovodni val pomikal vzdolž struge reke Mure proti meji s Hrvaško.

Uprava za zaščito in reševanje ob tem opozarja, da lahko gladina vode na
nekaterih mestih doseže vrh poplavnih nasipov.

Pretok Drave na vodomerni postaji Črneče je ob 19. uri 1040 m3/s, kar zaenkrat še ne predstavlja poplavne nevarnosti vzdolž toka.

Močna burja

Dež bo ponoči ponehal in do jutri zjutraj se bo delno zjasnilo, le v jugovzhodnih krajih bo ostalo precej oblačno. Čez dan bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo nastale krajevne plohe.

Na Primorskem bo pihala večinoma zmerna burja, ki se bo okrepila v noči na ponedeljek. Drugod bo pihal severovzhodnik. Dnevne temperature bodo podobne današnjim.

Kot opozarjajo na Arsu bo burja lahko na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini v sunkih dosegla hitrost okoli 100 kilometrov na uro.

Bolj kislo tudi v začetku prihodnjega tedna

V ponedeljek bo pretežno oblačno. Popoldne se bodo, razen na Primorskem, pojavljale manjše kajevne padavine. Še bo pihala zmerna do močna burja. V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Burja bo slabela. Nekoliko topleje bo.

So vas prizadele poplave, močan dež ali burja? Pošljite nam posnetke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.