Slovenija
18 ogledov

Pet let iphona, pet let mobilne revolucije

iphone 4
1/6
Žurnal24 main
28. junija 2007 je bila Nokia največji proizvajalec mobilnih telefonov, ljudje so bili v virtualni svet povezani le takrat, ko so sedeli za računalnikom, androidnih naprav ni bilo, prav tako ne "appov", obiskovanje spletnih strani s telefonom je bilo podobno sadomazohizmu, poslovneži so prisegali na blackberryje. Naslednjega dne je Apple predstavil iPhona.

Te dni svet obeležuje peto obletnico napravice, ki je povzročila pravo malo revolucijo v načinu, za kaj vse uporabljamo telefon. Mnogi jo sovražijo še danes, mnogi pa so tekom petih generacijah, kolikor jih je prišlo na trg v zadnjem petletju, spremenili mnenje in so postali njeni vdani verniki, ceni navkljub.

Peščica pa z iPhonom živi že vse od njegovega rojstva. Kar nekaj deset Slovencev je namreč lastnega iPhona posedovala že poleti ali zgodaj jeseni 2007, ko v Evropi sploh še ni bil uradno na prodaj. Na staro celino je prišel "šele" novembra, tako kot v ZDA le pri ekskluzivno izbranih ponudnikih mobilnega omrežja. Slovenija ga je sploh dobila zelo pozno, pravzaprav smo bili dolgo časa edina bela lisa v tem delu Evrope.

Ni bil idealen, a sprožil je velik trend

Iphone je šokiral z marsičem. Dizajn je bil prva stvar, od takrat ga kopirajo izdelovalci telefonov in še marsikatere naprave. Imel je zgolj en pravi gumb, QWERTY tipkovnica je bila le navidezna, zaslon je bil velik, zelo velik po takratnih standardih, da o ločljivosti ne govorimo.

Telefoni | Avtor: Wikimedia Wikimedia
Se še spominjate telefonov z zasloni na dotik in paličico, s katerimi so lastniki udrihali za navigiranje skozi menije? Iphone je vse to postavil na glavo, za sprehajanje skozi enostavno zasnovani svet ikon so resnično zadoščali le prsti. V manj kot treh mesecih so jih prodali tri milijone, kar je zaprlo usta največjim kritikom ob premieri. Postal je prvi pametni telefon, ki je dosegel množice, tako zaželjeni gadget, ki še danes ostaja statusni simbol, dokaz, da je njegov uporabnik tehnološko napreden.

Do danes so kljub zasoljeni ceni, ki se je vedno in tudi po prihodu posnemovalcev gibala okoli 600 evrov, prodali kar 217 milijonov.

Skupaj z napravico pa je revolucijo pisal tudi operacijski sistem, ki ga je poganjal. Apple še danes ostro bdi nad njim, njegova glavna lastnost pa je App Store, s katerim je iPhone postal takorekoč tista naprava, ki jo v določenem trenutku potrebujete za še tako bizaren opravek. 


Komentarjev 1
  • maddog 16:20 01.julij 2012.

    a ni Siri in ne Suri?? :) škrata mate