Šport
16 ogledov

OI so VB prinesle več kot miljardo evrov

london 2012 olimpijske igre EPA
Britanska prestolnica je z lanskimi olimpijskimi igrami uspela zaslužiti več kot miljardo evrov.

Olimpijske igre, ki jih je lani gostil London, so Veliki Britaniji prinesle 11,5 milijarde evrov, kar je več kot milijardo evrov več, kot so znašali stroški (10,3 milijarde evrov) organizacije olimpijskih in paraolimpijskih iger, je danes sporočila britanska vlada. Slednja sicer priznava, da bi se določen del vlaganj lahko zgodil tudi brez samih iger, a so po njenem mnenju te delovale kot "ključna vzpodbuda" pri sklepanju pogodb.

Vlada je vedno poudarjala tako športni kot gospodarski pomen iger, uradna poročila britanske vladne agencije za mednarodno trgovino in investicije (UKTI) o gospodarskem napredku pa njene besede potrjujejo.

"OI ključne za gospodarske projekte"

Nekateri projekti, omenjeni v poročilu, niso neposredno povezani z olimpijskimi igrami, a v vladi zagovarjajo poročilo in pojasnjujejo, da so ga sestavili tako, da so podjetja spraševali o tem, če bi vlagali sredstva tudi v primeru, če ne London ne bi gostil iger.

"Odgovori, ki smo jih dobili od mnogih velikih vlagateljev, so bili takšni, da so se ključna pogajanja in podpora vlaganju zgodili na dogodkih, organiziranih ob OI. Bi se nekateri posli sklenili tudi brez iger? Verjetno nekaj že, toda prav igre so bile ključne pri uresničevanju teh," je dejal britanski minister za poslovne zadeve Vince Cable.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.