Slovenija
45 ogledov

Ojej, kakšna aroganca Banke Slovenije

Boštjan Jazbec Saša Despot
Banka Slovenije je precej osorno odpisala Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ta ji je poslala pismo, naj hitro pripravi ukrepe za zaščito potrošnikov, ki imajo kredite v švicarskih frankih.

V pismu, ki ga je podpisal namestnik guvernerja Janez Fabijan Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) očita, da enostransko, posplošeno in neargumentirano prikazuje problematiko ter da ne predlaga nobene rešitve.

Fabijan meni, da so kreditojemalci vedeli oziroma bi vsaj morali vedeti, kakšno tveganje prevzemajo, saj gre za opravilno in poslovno sposobne osebe.

Navedbo ZPS, da so se krediti kljub opozorilom pa v Banki Slovenije razumejo kot dokaz, da so potrošniki zavestno prevzemali tveganja v zameno za nižjo obrestno mero.

Ob konverziji bi jim morali zaračunati še višje obresti

Banka Slovenije bi od ZPS pričakovala predlog, ki bi upošteval, da na kredite v frankih ljudje plačevali nižje obresti in da bi jim te ob morebitni konverziji morale te dodatno zaračunati. 

"Žal ugotavljamo, da takšno pozivanje k ukrepom destabilizira gospodarstvo in vlado, poslabšuje razmere v Sloveniji, ki so se mukoma komaj nekoliko stabilizirale, in kreditojemalcem dajejo signal, da se njihovo osebno prevzemanje tveganja lahko socializira,“ v pismu zaključi Fabijan.  

Komentarjev 28
  • Pepe007 13:58 25.januar 2015.

    @juro, jaz te podpiram.Nimam takega kredita, ne razumem pa, da se je pred časom zbirala pomoč za poplave na Balkanu, sedaj p ase ljudje samo režijo takim, ki imajo kredit v frankih. Končno imajo nekoga blizu, ki mu lahko ...prikaži več privoščijo njegovo nesrečo.Verjamem, da se bo tečaj nekoliko spremenil, ker švicarsko gospodarstvo ima s tem tečajem zaprt € trg.

  • Žurnalček 13:30 25.januar 2015.

    Pri opisanih delnicah sem tudi jaz izgubil 8.000 € , Država mi je direkto ukradla banko , pa nikomur nič.

  • Žurnalček 13:25 25.januar 2015.

    Če bi bil potreben stanovanja , bi ga dobil od države oziroma od občine , če bi bil potreben kredita za nakup stanovanja , bi ga dobil Stanovanjskega sklada RS . Ker tega nisi bil potreben , takšnega EDINO UPRAVIČENEGA ...prikaži več kredita nisi dobil , kajti nisi imel POGOJEV. Če si se pa sam odločil za banko in luxus , se potem tudi pogovarjaj s tistimi ki so ti ta luxus tudi omogoćili , ne pa z NBS