Slovenija
77 ogledov

Okoli pol milijona evrov škode v Arboretumu

Razdejanje v arboretumu Arboretum Volčji Potok
V četrtek in petek bodo vrata Arboretuma Volčji Potok zaprta. Vzrok je odprava posledic snegoloma. Škoda je velika.

"Sneg nam je povzročil veliko škodo. V tem trenutku je težko oceniti, koliko znaša, bolj natančno bomo vedeli jutri. Sam ocenjujem, da bo znašala okoli 500.000 evrov. V to štejemo sanacijo, ki bo potekala kar nekaj časa in tudi izpad prihodkov ter vsa ostala dela, ki bodo morala biti v Arboretumu opravljena, da bomo prišli do stanja, kakršnega si želimo," ocenjuje Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok. "Največji problem je ta, da smo ravno rešili posledice žledoloma. Moram reči, da je bil park tako zelo lep, da nam je že zaradi tega resnično težko, ampak takšna je narava." 

Sneg ni prizanesel niti tulipanom. "Veliko se jih je povesilo, nekaj jih je propadlo, a je njihov pridih kljub temu še čutiti. Nekaj se jih bo zagotovo tudi pobralo," napoveduje direktor Arboretuma. 

Park bo že v soboto odprt, vendar pa ne bo vse točno tako, kot so obiskovalci vajeni. "Potrudili se bomo, da bo park še vedno lep. V Arboretumu je obilje rastlinstva, pa tudi Dinozavri in Dežela pravljic, tako da se trudimo, da nismo zanimivi samo v enem delu," pravi Ocepek.

Zmrzal v vinogradu | Avtor: P&F Jeruzalem P&F Jeruzalem

Do 750 ton manj grozdja, posledice še prihodnja leta

"Temperature so se naglo spustile okrog 3. ure zjutraj in padle pod -1,6 stopinj Celzija in vse do -4,0 stopinje Celzija. Slednje je povzročilo hujšo zmrzal na nižje ležečih in zaprtih vinorodnih legah, kjer je povzročena škoda tudi do odstotkov. Brez škode pa niso odnesli tudi posamezni vinogradi na višje ležečih vinorodnih legah, saj dejansko ni vinograda, kjer ne bi bile vidne posledice zmrzali," pa so sporočili iz podjetja P&F Jeruzalem. 

Zmrzal v vinogradu | Avtor: P&F Jeruzalem P&F Jeruzalem
Ocenjena škoda je okrog 15-odstotna, kar pomeni od 500 do 750 ton grozdja manj, še bolj pa jih skrbi, kaj bo s huje poškodovanimi vinogradi, "saj bo pozeba imela vpliv na vzgojo rodnega lesa in posledično rodnost v prihodnjih letih". Pri kooperantih je ocenjna škoda 25-odstotna, marsikateri vinogradnik pa bo v celoti ostal brez pridelka, ocenjujejo. Včerajšnje sneženje pa ni povzročilo dodatne škode, ki jo je povzročila zmrzal že v torek zjutraj. Noč je bila namreč oblačna, zato temperature niso padle. 

Pobeljen tudi Mozirski gaj

Sneg je pobelil tudi Mozirski gaj, kjer pa pravijo, da večje škode ni napravil. Pričakujejo, da se bodo tudi tulipani popravili. 

Komentarjev 6
  • Ferluci 13:40 29.april 2016.

    In kako bi ti to zaščitil?

  • CAT 11:43 29.april 2016.

    niso spremljali vremenske napovedi in vse zaščitili...Bi morali poslušati DARS...

  • Avatar Leon
    Leon 08:20 29.april 2016.

    Torej vsako slabo je za nekaj dobro !