Svet
27 ogledov

Okoli vulkana se ne leti

Vulkan v Ekvadorju Reuters
Na Islandiji je zaradi novega izbruha vulkana Bardarbunga spet razglašen najvišji, rdeči alarm za letalski promet.

Na Islandiji je zaradi novega izbruha vulkana Bardarbunga spet razglašen najvišji, rdeči alarm za letalski promet. Vulkan, ki predstavlja največji ognjenik na Islandiji in ga pokriva 500 metrov debel ledeni pokrov ledenika Vatnajökull, je namreč tik pred izbruhom ali v teku, zato obstaja možnost večjega izbruha pepela. Izbruhnil je zgodaj dopoldne, pri čemer je severno od ledenika Vatnajökull nastala razpoka, iz katere se izteka lava. Do izbruha pepela, ki bi lahko bil nevaren za letala, pa ni prišlo.

Zato tudi ne bodo zaprta vsa letališča po državi, saj je prišlo do manjšega izbruha. Letalski promet je zato začasno ustavljen le na območju ognjenika in še to do višine okoli 1800 metrov.

Na tem območju je že v petek prišlo do podobnega manjšega izbruha, zaradi česar so oblasti prav tako razglasile rdeči alarm, a ga nato po nekaj urah znova preklicale.

.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.