Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

Okoristili so se za 22 mio evrov

Evri Shutterstock
Kriminalisti Policijske uprave Celje so na Specializirano državno tožilstvo RS vložili kazensko ovadbo zoper pet oseb. Kazniva dejanja se nanašajo na sume nepravilnosti pri poslovanju takratnih odgovornih oseb finančne družbe iz Ljubljane glede financiranja nepremičnine iz območja Trzina.

Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, kriminalisti sumijo, da so tri odgovorne osebe s pomočjo še dveh osumljenih oseb v letu 2007 ekonomsko neupravičeno odobrile financiranje nakupa nepremičnine in pri tem prezrle interese finančne družbe. Družbam, s katerimi so bili povezani, so na ta način posredno ali neposredno pridobili 2,4 milijona evrov premoženjske koristi.

Služili tudi z izgradnjo trgovskega centra na Ptuju

Policisti sumijo, da so v istem časovnem obdobju osumljenci na enak ali podoben način pridobili še štiri ilijone evrov sredstev s spornim financiranjem izgradnje trgovskega centra na območju Ptuja. Kot so še sporočili s PU Celje, so kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja podali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada.

Sredstva so nakazovali v tujino

Osumljeni so pridobljena sredstva – po podatkih policije gre za 6,4 milijona evrov – uporabili pri gospodarski dejavnosti. Sredstva so uporabljali tako, da so kupovali poslovne deleže posameznih gospodarskih družb, nakupovali vrednostne papirje, investirali sredstva v nepremičnine, sredstva nakazovali na različne račune različnih gospodarskih družb po Evropi (v Liechtensteinu, Luksemburgu, Švici, Avstriji in Hrvaški) ter z različnimi poslovnimi in finančnimi manipulacijami prikrili ali poskušali prikriti izvor denarja. Pri tem so, poleg prikrivanja izvora sredstev, ustvarili skupno premoženjsko korist, ocenjeno na približno 22 milijonov evrov.

Komentarjev 3
  • Dixon 09:37 08.januar 2013.

    V tem primeru bi lahko tudi povedali za koga gre. Gre za celotno bivšo upravo Hypo banke, ki je naredila veliko škode, kradla denar in prirejala uradne listine in dokumente in pobirala provizije. Gre za Potočnika, Špana, Oblaka in Romiha. ...prikaži več Sploh ne razumem kako so lahko še na prostosti. Proces se vleče že skoraj 2 leti, pa še vedno se ni nič zgodilo. Jaz res ne vem kaj počnejo naša sodišča. Po vsem te se niti na čudim da že vsak drugi v državi krade in počenja podobne stvari. Še sreča da so avstrijci to nesnago zrušili s Hypo banke. Upam, da dobijo svojo porcijo.

  • boskre 14:32 07.januar 2013.

    Priimek se jim zagotovo začne ja J.

  • dragec 12:31 07.januar 2013.

    In kdo so ti pošteni SLO podjetniki. Mogoče je kateri iz javne uprave???