Vizita za živali > Novice
365 ogledov

Okrasite vrt z napajalnikom za ptice

Ptica na napajališču Profimedias
Pazite, da voda v napajalniku ni pregloboka, saj se lahko ptice utopijo ...

"Ptice lahko v svojo bližino privabimo tudi z nastavljanjem vode in jih nato preko celega leta opazujemo pri pitju in kopanju," pravijo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije DOPPS.

Svetujejo, da za začetek z vodo napolnimo plitev podstavek za rože, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo plitvo posodo: "Voda naj bo tako plitva, da tudi najmanjše ptice v njej lahko stojijo - največ pet centimetrov." Pregloboka voda je namreč za ptice past, saj se v njej lahko utopijo.

"Pomembno je tudi, da ima posoda hrapavo površino, zato da pticam na podlagi ne drsi. Če imamo možnost, uredimo na vrtu mlako s položnimi, nedrsečimi bregovi," svetujejo.

Ptice so po kopanju bolj ranljive

"Vodo postavimo na mesto, kjer imajo ptice dober pregled nad okolico, hkrati pa je v bližini kakšno grmovje ali drevje, kamor se v nevarnosti lahko umaknejo," opisujejo v društvu. Priporočajo, da napajalnik namestimo na dvignjeno mesto, kjer bodo ptice varnejše pred mačkami. "Po kopanju so namreč še bolj ranljive, saj z mokrim perjem slabše letijo," opozarjajo.

Napajališče je treba redno čistiti, vodo pa pogosto menjati. Poleti jo po njihovih navodili menjamo vsaj enkrat na dan. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.