Svet
16 ogledov

Okupacija favele pred svetovnim prvenstvom

favela Mare vdor policije in vojske Rio de Janieiro
1/10
Reuters
Brazilske varnostne sile so vdrle v eno najbolj nevarnih favel v Riu de Janeiru.

Favela Maré, kjer (uradno) prebiva 120.000 ljudi, je, po trditvah oblasti, postala zatočišče prekupčevalcev z drogami in orožjem. Organi pregona se trudijo čim bolj očistiti mesto, preden se bo junija začelo svetovno prvenstvo v nogometu.

Brazilske oblasti sicer že od leta 2008, ko je bila Riu zaupana organizacija olimpijskih iger 2016, izvajajo "pomiritveni" program, da bi mesto postalo varnejše. V nedeljski akciji naj bi zasegli večje količine drog in orožja.

Oklepniki na delu

Posredovanje okrog 1000 policistov, ki so jih podprli vojaki in tudi oklepna vozila, se je v soseski začelo že pred zoro. Favela Maré se sicer nahaja zelo blizu mednarodnega letališča v Riu. V preteklih mesecih naj bi območje postalo pribežališče prekupčevalcev, ki so jih oblasti izgnale iz ostalih mestnih predelov. 

Oblasti so že sporočile, da je bilo območje zasedeno v 15 minutah, zasegli pa so "večje količine drog, strelnega in hladnega orožja, ki je bilo skrito blizu olimpijske vasi," je poročal portal GloboNews.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.