Zdravje > Otrok
224 ogledov

Okužbe v prvih 18-ih mesecih življenja

dojenček Profimedias
Strokovanjake je zanimala povezava med okužbami v zgodnjem otroštvu in tveganjem za pojav celiakije.

Pogoste okužbe dihal in prebavil v prvih 18-ih mesecih življenja so povezane z večjim tveganjem, da otrok zboli za celiakijo, ugotavlja nova raziskava objavljena v American Journal of Gastroenterology.

Raziskavo so opravili na norveškem Inštitutu za varovanje zdravja v Oslu, v raziskavo pa je bilo vključenih skoraj 73.000 otrok. Njihovo zdravje so spremljali od rojstva dalje.

Za tretjino večje tveganje

 

Tisti otroci, ki so v prvem letu in pol vsaj desetkrat zboleli za raznimi okužbami, so imeli za skoraj tretjino večje tveganje, da zbolijo za celiakijo. Primerjali so jih z otroki, ki v prvih 18-ih mesecih niso imeli več kot pet okužb. Bolezni dihal so se sicer za pojav celiakije izkazale za celo nekoliko nevarnejše kot okužbe prebavil.

Avtorji raziskeva ob tem poudarjajo, da ni rečeno, da gre za vzročno posledično razmerje.

Kaj je celiakija 

Gre za kronično sistemsko avtoimuno bolezen, ki najpogosteje prizadene tanko črevo in je posledica preobčutljivosti na gluten. “Z besedo gluten imenujemo pomembne proteine zrnja pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži, pire in tudi ovsa,” opisujejo v Slovenskem društvu za celiakijo. 

Pojasnjujejo, da gluten pri bolnikih s celiakijo lahko povzroči okvaro sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo črevesa in motnje v absorpciji hrane. Bolniki imajo zaradi tega prebavne motnje, velikokrat pa pride tudi do pomanjkanja osnovnih sestavin hrane, kot tudi do pomanjkanja mineralov in vitaminov.

“Pogosto so prizadeti tudi drugi organski sitemi, saj je celiakija bolezen, ki prizadene celoten organizem in se kaže s številnimi resnimi zapleti,” dodajajo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.