Avto
178 ogledov

Kaj bo šlo najverjetneje narobe z vašim avtom med dopustom

Okvara avta Profimedias
Ena izmed stvari, ki lahko najbolj pokvari počitnice, je okvara na avtu, s katerim smo se odpravili na pot. Ampak katere okvare so med počitnicami najpogostejše in ali se je mogoče kateri izogniti?

Raziskavo so napravili v Veliki Britaniji, kjer je zavarovalna hiša Green Flag na podlagi analiz ocenila, da se bo dobre tri odstotke počitnikarjev soočilo s takšnimi ali drugačnimi problemi z avtomobilom, zaradi česar ne bodo nikoli dosegli turističnega cilja ali pa bodo tja prišli z velikim zamikom. 

Najbolj pogosti okvari na počitnicah sta počena pnevmatika in izpraznjen akumulator, navaja Auto Express. Če dodamo še popolno odpoved akumulatorja, te tri težave skupaj obsegajo kar tretjino vseh primerov, ki jih obravnavajo pri Green Flag.

Za okoli 20 odstotkov težav so krive mehanske okvare pri avtomobilu. Najpogosteje jo zagodejo motor, sklopka ali alternator.

Na lestvici najpogostejših nevšečnosti med potjo sta tudi točenje napačnega goriva in zaklenjeni ključi v avtu. Analiza ni vključevala prometnih nesreč. 

Če bi si pred potjo vzeli nekaj časa ...

Vsem naštetim tegobam se ni mogoče izogniti, vseeno pa pregled avta pred daljšo potjo lahko marsikatero prepreči. V nasprotju z uveljavljenim prepričanjem namreč akumulatorji ne odpovedujejo le pozimi, temveč enako pogosto tudi v poletni vročini. Včasih se to res zgodi nepričakovano, vseeno pa akumulator velikokrat "napoveduje", da se mu izteka življenjska doba. Z različnimi 

Stanje pnevmatik je prav tako nekaj, kar je potrebno redno preverjati. Morebitne poškodbe na pnevmatikah zaradi udarcev ob pločnike ali povoženih ostrih predmetov ne obetajo nič dobrega. Tudi slaba delujoča sklopka velikokrat daleč vnaprej opozarja na nujno menjavo, medtem ko je potrebno pri odhodu iz avta vedno preveriti, ali smo ugasnili vse električne porabnike. 

Zakaj sploh na pot z avtom?

Zanimiv je tudi pogled Britancev, zakaj se na počitnice še vedno tako radi odpravljajo z avtomobili. Najpogostejši odgovor je, da se s tem ljudje počutijo precej bolj svobodne, saj se lahko med potjo po mili volji ustavljajo, avto pa za prevoz med točkami uporabljajo tudi po prihodu na osrednjo destinacijo. Anketiranci so zelo cenili tudi možnost, da na poti lahko vidijo neko deželo, številni so tudi prepričani, da je pot z avtom cenejša od drugih prevoznih sredstev. Nezanemarljiv je tudi faktor družine, saj avto omogoča skupno preživljanje časa za družinske člane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.