Slovenija
4223 ogledov

Olajšava za otroka: Da ne boste zamudili roka

Razno 08.06.11, druzina, laptop, prenosnik, prenosni racunalnik, foto: shutterst Žurnal24 main
Do 5. februarja imate čas, da se izrečete glede vzdrževanih družinskih članov.

Rok za prijavo vzdrževanih družinskih članov finančni upravi, če jih boste uveljavljali drugače kot med letom, se izteče 5. februarja. S pravočasno oddajo vloge se izognete dolgemu čakanju na vračilo preplačane dohodnine. 

Tudi če zamudite rok, še ni vse izgubljeno. Spremembe lahko finančna uprava upošteva kasneje, če podate ugovor na informativni izračun dohodnine, pri čemer pa je treba upoštevati, da boste morebitno izplačilo preveč plačane dohodnine prejeli šele jeseni. Če ne nameravate spreminjati načina uveljavljanja olajšave, vam vloge ni treba ponovno oddajati. Samostojni podjetniki, ki uveljavljajo normirane stroške, ne morejo uveljavljati olajšave za otroka.  

Kako oddati vlogo?

Obrazec je na voljo na vseh finančnih uradih, na spletni strani finančne uprave, vlogo pa je mogoče oddati tudi prek sistema eDavki. Papirnato vlogo lahko pošljete po pošti ali pa jo osebno oddate na pristojnem finančnem uradu. 

Koliko znaša olajšava?

Davčna olajšava za prvega vzdrževanega otroka znaša 2.436,92 evra, kar pomeni, da v najnižjem dohodninskem razredu prihranite 390 evrov, v 50-odstotnem dohodninskem razredu pa več kot 1200 evrov. Z vsakim dodatnim otrokom se višina olajšave poveča. Za vse nadaljnje vzdrževane otroke se višina olajšave poveča za 1.769,30 evra glede na višino olajšave za predhodnega vzdrževanega otroka. 

 

Premislite, kdo bo uveljavljal olajšavo

Pri odločitvi, kdo naj uveljavlja olajšava in v kakšnem razmerju, so merilo dohodki. Višji kot so dohodki, višja bo olajšava. To pomeni, da se praviloma splača olajšavo uveljavljati tistemu, ki ima višje dohodke. Če imata starša podobne dohodke, je najbolje, da oba vpišeta vse otroke, a si razdelita čas, za katerega ju uveljavljata. 

Katera razdelitev je najugodnejša, preverite s pomočjo izračuna. V sistemu eDavki je obrazec za informativni izračun dohodnine za 2016, ki je dostopen tudi neregistriranim uporabnikom. V obrazec vnesete podatke o lanskih prihodkih in nato v vrstici Posebna olajšava za vzdrževane navedete vzdrževane družinske člane ter spreminjate čas vzdrževanja od nič do 12 mesecev. Oba starša naj opravita testni izračun dohodnine in nato primerjata kombinacije ter izbereta najugodnejšo. 

Podatke, ki jih potrebujete za izračun, lahko pridobite s plačilnih list ali pa z zbirnega seznama o lani izplačanih dohodkih, ki vam jih mora posredovati delodajalec najkasneje do konca januarja.   

 

Komentarjev 5
  • smejka 20:13 23.januar 2017.

    Zakaj pa?A nimate otrok?

  • smejka 20:12 23.januar 2017.

    A vsa kdo sili k branju?

  • Neprilagojen 12:34 23.januar 2017.

    Iskreno hvala da ste me spomnili. Pač moram plačevati za en počen kondom... pa bom tole dal v olajšavo.