Slovenija
46762 ogledov

Olajšava za otroka: Kako jo čim bolje izkoristiti

Zima otrok Profimedias
Kdor ne želi dolgo čakati na vračilo preplačane dohodnine, se mora o vzdrževanih družinskih članih izjasniti najkasneje do 5. februarja.

Do 5. februarja je treba finančni upravi sporočiti, če boste uveljavljali vzdrževane družinske člane drugače kot med letom. 

Komu vloge ni treba oddati?

Kdor ne uveljavlja vzdrževanega družinskega člana ali pa ga je uveljavljal že med letom in odločitve ne namerava spremeniti.

Kaj če zamudim rok?

Finančna uprava spremembe glede vzdrževanega družinskega člana ne bo upoštevala pri informativnem izračunu dohodnine. Odločitev je mogoče spremeniti še z ugovorom na informativni izračun, a se morebitno vračilo dohodnine v tem primeru zavleče v jesen. V primeru doplačila pa si lahko tako podaljšate rok za plačilo. 

Kako oddam vlogo?

Na tem obrazcu ali prek eDavkov.

Kaj se najbolj splača?

  • Pravilo številka ena: višji dohodki, višja olajšava

Načeloma se splača olajšavo uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višje prihodke. Dohodnina je namreč pri višjih dohodkih višja, glede na višino prihodkov pa znaša 16, 27, 41 ali 50 odstotkov. Če je razlika med dohodki staršev nižja od olajšave (glej tabelo, za enega otroka je 2436 evrov), bo praviloma najbolj ugodna rešitev, da si starša olajšavo razdelita. 

  • Pravilo številka dva: vsak naj uveljavlja vse otroke

Če imata starša bolj ali manj enake dohodke in želita vsak uveljavljati enega otroka, ja najbolje, da oba vpišeta oba otroka in ju vsak kot vzdrževanega družinskega člana upoštevata pol leta. Če bi vsak uveljavljal enega otroka, bi imela dve olajšavi za prvega vzdrževanega družinskega člana, in nobene za drugega, ki pa je višja. To pa pri dveh otrocih pomeni 212 evrov manj olajšave in od 34 do dobrih sto evrov manj dohodnine (odvisno od dohodninskega razreda). 

 

Razlika je še večja pri večjem številu otrok, saj je olajšava za tretjega otroka skoraj dva tisoč evrov višja kot za prvega in drugega. Če imata starša povprečni plači, je razlika med najboljšim in najslabšim načinom uveljavljanja 373 evrov, so izračunali v Družinski pobudi. Pri enakih dohodkih je najboljša rešitev, da oba uveljavljata vse tri otroke, vsak vsakega za pol leta. 

  • Zakaj se splača olajšavo deliti?

Če bi mati zaradi uveljavljanja olajšave padla v nižji dohodninski razred, oče pa bi bil še v višjem, se bolj splača, da del olajšave koristi tudi oče. Mati bi tako na primer plačala 16-odsotno dohodnino, oče pa 27-odstotno, čeprav bi lahko izkoristil olajšavo. 

Če bi mati tisoč evrov olajšave za otroka uveljavljala v 16-odstotnem dohodninskem razredu, bi plačala 160 evrov manj dohodnine, če pa bi to isto olajšavo uveljavljal oče, ki je obdavčen s 27-odstotno davčno stopnjo, bi moral plačati 270 evrov dohodnine manj. 

 

Kje lahko naredim izračun?

V sistemu eDavki je obrazec za informativni izračun dohodnine, ki ga lahko uporabljajo tudi neregistrirani uporabniki. Na tej strani izberete Napoved za odmero dohodnine 2015 vnesete podatke o svojih prihodkih v lanskem letu in nato v vrstici Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane spreminjate čas vzdrževanja od nič do 12 mesecev, opravite testni izračun dohodnine in si zapišete, koliko dohodnine bi morali plačati oziroma koliko bi dobili vrnjene. Enako naredite za partnerja in potem primerjate različne kombinacije. Najugodnejša je možnost, v kateri skupaj doplačata najmanj dohodnine oziroma dobita največ vrnjene. 

  • Kje dobim podatke za izračun?

Lahko jih seštejete s plačilnih list, sicer pa vam mora delodajalec podatke o izplačanih dohodkih v lanskem letu posredovati najkasneje do konca meseca, tako da boste imeli nekaj dni časa za izračun, tudi če bodo lovili skrajni rok. 

Kaj, če se starša ne moreta sporazumeti? 

Finančna uprava bo vsakemu upoštevala pol olajšave za otroka. 

Kako olajšavo koristijo normiranci? 

Samostojni podjetniki, ki uveljavljajo normirane stroške, ne morejo uveljavljati olajšave za otroka.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.