Slovenija
628 ogledov

Kako čim bolje "izkoristiti" otroka

Otrok v otroškem sedežu Profimedias
Kdor ne želi dolgo čakati na vračilo preplačane dohodnine, se mora o vzdrževanih družinskih članih izjasniti najkasneje do 5. februarja.

Komu vloge ni treba oddati?

Kdor ne uveljavlja vzdrževanega družinskega člana ali pa ga je uveljavljal že med letom in odločitve ne namerava spremeniti.

Kaj če zamudim rok?

Finančna uprava spremembe glede vzdrževanega družinskega člana ne bo upoštevala pri informativnem izračunu dohodnine.

Ali je možno odločitev kasneje spremeniti?

Da, možno je podati ugovor na informativni izračun, a se morebitno vračilo dohodnine v tem primeru zavleče na jesen. 

Kako oddam vlogo?

Na tem obrazcu ali prek eDavkov.

Kaj se najbolj splača?

Načeloma se splača olajšavo uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višje prihodke, a je lahko najugodnejša rešitev tudi, če si starša uveljavljanje razdelita po mesecih. V konkretnem primeru smo lani ugotovili, da se je najbolj splačalo, ko je en starš otroka uveljavljal 11 mesecev, drugi en mesec.

Zakaj bi se splačalo olajšavo deliti?

Dohodnina je pri višjih dohodkih višja. Kadar bi si na primer mati z uveljavljanjem celotne olajšava znižala dohodke toliko, da bila obdavčena le še s 16-odstotno davčno stopnjo, mož pa bi bil še vedno obdavčen s 27 odstotki, se jima splačalo olajšavo deliti. 

Kje lahko naredim izračun?

V sistemu eDavki je obrazec za informativni izračun dohodnine, ki ga lahko uporabljajo tudi neregistrirani uporabniki. Na tej strani izberete Napoved za odmero dohodnine 2014 vnesete podatke o svojih prihodkih v lanskem letu in nato v vrstici Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane spreminjate čas vzdrževanja od nič do 12 mesecev, opravite testni izračun dohodnine in si zapišete, koliko dohodnine bi morali plačati oziroma koliko bi dobili vrnjene. Enako naredite za partnerja in potem primerjate različne kombinacije. Najugodnejša je možnost, v kateri skupaj doplačata najmanj dohodnine oziroma dobita največ vrnjene. 

Podatke o izplačilih v lanskem letu vam morajo izplačevalci dohodkov posredovati najkasneje do konca meseca, tako da boste imeli nekaj dni časa za izračun, tudi če bodo lovili skrajni rok. 

Za več informacij lahko preberete podrobnejša pojasnila finančne uprave, o vzdrževanih družinskih članih se začnejo na strani 12.

Komentarjev 1
  • Pepe007 13:13 22.januar 2015.

    V članku ste pozabili opozoriti ljudi, da se v primeru več otrok NIKOLI ne splača deliti otrok tako, da ima en starš enega otroka, drug pa drugega. Zmeraj ima en vse, vendar se delitev lahko naredi po mesecih kot je ...prikaži več opisano. Skupni izplen davka ni enak, če ima en dva otroka 6 mesecev in drug 6 mesecev ali če imata vsak po enega otroka 12 mesecev.Razlog je različna višina olajšave za posameznega otroka v lestvici, ki ni enaka za vse otroke.