Šport
19 ogledov

Ole v zgodovino, sedma kolajna Sloveniji

Ligety Soči 2014 olimpijske igre veleslalom ZDA Amerika zastava EPA
Ted Ligety je osvojil veleslalomsko zlato, Žan Košir pa deskarski bron. Znani hokejski polfinalisti.

Slovenska olimpijska odprava v Sočiju je bogatejša še za eno odličje. Sedmo, tokrat bronasto, je priboril deskar Žan Košir, ki je bil v paralelnem veleslalomu tretji. Zmaga v moški konkurenci je šla v roke v ZDA rojenega Rusa Vica Wilda, v ženski konkurenci pa je najžlahtnejše odličje v ekstremnem parku v Roza Hutorju pobrala Švicarka Patrizia Kummer. Rok Marguč in Rok Flander sta obstala v četrtfinalu.

Bjoerndalen napisal novo poglavje zgodovine

Smučarji tekači so opravili tekme v ekipnem sprintu. Zlatih medalj so se razveselile Norvežanke in Finci, slovenski delež pa sta prispevali Alenka Čebašek in Katja Višnar, ki sta finalno preizkušnjo končali na desetem mestu. V ženski konkurenci so zmagovalni oder sestavljale ekipe Norveške, Finske in Švedske, v moški konkurenci pa ekipe Finske, Rusije in Švedske.

Norveška biatlonska mešana štafeta je zmagovalka ekipne tekme na olimpijskih igrah. Srebro je osvojila Češka, bron pa Italija. Član zmagovalne štafete je bil tudi Ole Einar Bjoerndalen, ki je tako osvojil svojo 13 olimpijsko medaljo in postal najuspešnejši športnik v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Bjoerndalen ima zdaj eno medaljo več kot njegov rojak v smučarskem teku Bjoern Daehlie. Slovenija v Sočiju ni imela mešane štafete.

Ligety slavil pred Francozema

Američan Ted Ligety je novi veleslalomski olimpijski prvak. Srebro in bron sta odšla v Francijo - drugo mesto je osvojil Steve Missilier, tretji pa je bil Alexis Pinturault. Žan Kranjec je osvojil 23. mesto, drugi slovenski predstavnik Klemen Kosi pa je z velikanskim zaostankom končal na 37. mestu.

Češka hitrostna drsalka Martina Sablikova je postala olimpijska prvakinja na 5000 metrov. Srebro je osvojila Nizozemska Ireen Wüst, bron pa njena rojakinja Carien Kleibeuker. Petkratna olimpijska prvakinja in ena od favoritinj za odličje, Nemka Claudia Pechstein, je bila peta.

Srebro za sprinterko

Kanadčanki Kaillie Humphries in Heather Moyse sta zmagali v preizkušnji boba dvoseda. Drugo mesto sta si po štirih vožnjah priborili članici prve ameriške zasedbe Elana Meyers in Lauryn Williams, bron pa je pripadel njunima rojakinjama v drugi ekipi Jamie Greubel in Aji Evans.

Znani so polfinalisti olimpijskega hokejskega turnirja. Kanadčani, branilci naslova z iger v Vancouvru leta 2010, so v četrtfinalu premagali Latvijo in se bodo v petkovem polfinalu pomerili z ZDA, ki je premagala Češko. Švedi so premagali Slovenijo in se bodo pomerili s Finsko, ki je izločila Rusijo. Ta je na domačem turnirju ciljala na zlato. Slovenija je tekmovanja končala na sedmem mestu.

Kanada in Velika Britanija v finalu

V posamični preizkušnji za ženske je po kratkem programu v vodstvu Južnokorejka Kim Yu Na, ki brani zlato odličje z iger v Vancouvru leta 2010. Na drugem mestu je domačinka Adelina Sotnikova, na tretjem mestu pa Carolina Kostner.

V petkovem moškem finalu olimpijskega turnirja v curlingu se bosta pomerili reprezentanci Kanade in Velike Britanije. Britanci so v polfinalu premagali Švede, Kanadčani pa so bili boljši od Kitajcev. Pri ženskah pa se bodo v četrtkovem finalu pomerile Kanadčanke in Švedinje. Kanadčanke so premagale Britanke, Švedinje pa Švico.

Odkrili še štiri grešnike

Slovenskega smučarja prostega sloga Filipa Flisarja čaka v četrtek njegov drugi olimpijski nastop. Brkati Mariborčan je že nekaj časa v olimpijski vasi v Rosa Hutorju, izkazalo se je, da je najbrž prišel prekmalu, saj tekmovalci v krosu dolgo časa niso mogli trenirati.

V zanko protidopinških preiskovalcev se je ujela še četverica grešnikov. Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so pri vnovični analizi vzorcev z iger v Torinu 2006 našli štiri pozitivne izvide. Vsaj en pozitiven test naj bi šel na račun dvakratne olimpijske prvakinje iz Estonije Kristine Šmigun-Vähi, nejasno pa ostaja, ali so tudi ostali pozitivni vzorci njeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.