Šport > Nogomet
73 ogledov

Olimpija kljub remiju ostaja na +4

večni derbi Anže Petkovšek
Nogometaši Gorice in Olimpije so se v 28. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (0:1). Rudar je s petardo odpravil Krko (5:1). Maribor ni izkoristil darila in si razdelil točki z Zavrčem (0:0).

Vodilna ekipa slovenskega prvenstva je z remijem v Novi Gorici podaljšala niz neporaženosti, a izgubila dve pomembni točki v boju za vrh. Na Primorsko so Ljubljančani prišli z dobro popotnico, saj so jih Goričani na zadnjih desetih tekmah premagali zgolj dvakrat. Tudi tokrat so povedli, a so se na koncu morali zadovoljiti z remijem.

Ljubljančani so v uvodu tekme prevzeli vajeti igre v svoje noge, preizkusili domačega vratarja Grego Sorčana, a se mladi slovenski reprezentant ni pustil premagati, tudi Aleksander Šeliga pa je bil ob prvem strelu Goričanov v 10. minuti na pravem mestu. Po četrt ure so bolj pogumno zaigrali tudi Primorci, a prave igre na obeh straneh ni bilo. V 38. minuti je Matija Škarabot zrušil Matica Finka, Damir Skomina je z nekaj zamude pokazal na belo točko, najstrožji strel za vodstvo Olimpije pa je rutinirano izvedel Rok Kronaveter.

V drugem polčasu sta prva dva strela, vsak na eni strani, letela mimo gola, kot tudi poizkus Jake Kolenca v 61. minuti. Bolj nevarno je bilo dve minuti kasneje, ko je streljal Ricardo Alves da Silva in v 69. minuti, ko je bil blizu gola Matija Škarabot, a je žogo poslal čez gol.

V 80. minuti je Andrej Kotnik iskal prostor za strel, ga našel in s kakšnih 20 metrov z natančno odmerjenim strelom zadel za 1:1.

V 83. strel je strel Kronavetra ubranil Sorčan, Šeliga pa v 87. minuti poizkus Uroša Celcerja s prostega strela. Predzadnjo priložnost za spremembo izida je v sodniškem dodatku zapravil Radović, ki je meril mimo desne vratnice goriškega gola, Sorčan pa je ujel žogo po strelu Kronavetra v 93. minuti, kar je bila zadnja priložnost tekme.

Rudarju velika zmaga v boju za obstanek

V dvoboju z dna prvenstvene lestvice, Krka je zadnja, deseta, Rudar pa osmi, je danes na stadionu Portoval sledil pomemben dvoboj v boju za obstanek. Boljše so ga izkoristili gostje iz Velenja, ki so v Novem mestu prišli do visoke zmage.

Ekipi sta se v tej sezoni srečali že trikrat, enkrat so bili boljši Novomeščani, dvakrat sta se moštvi razšli z remijem in delitvijo točk. Rudar se je s pomembno zmago proti Celju dvignil z dna lestvice. Dva zadetka Mateja Eterovića z enajstmetrovke sta zadoščala za zmago na sosedskem derbiju proti Celju.

Rudarji so si lepo popotnico k zmagi zagotovili že v prvem polčasu, ki so ga dobili z visokih 4:0. Že v osmi minuti je mrežo domačega vratarja Miodraga Mitrovića načel Leon Črnčič. Rudar je izvajal prosti strel z desne strani, najvišje je v kazenskem prostoru skočil Črnič in zadel v daljši vratarjev kot.

Že po pol ure je na semaforju pisalo 0:2, s sredine igrišča je z evrogolom zadel Eterović, ki je lepo opazil slabo postavljenega Mitrovića. Štiri minute kasneje je zadel še Pišek, ki je prejel podajo na petih metrih in brez težav matiral domačega vratarja. Minuto pred koncem prvega polčasa je podajo iz kota v gol spremenil še Elvedin Džinić.

V drugem polčasu so se krkaši le prebudili in začeli ofenzivo na vrata Rudarja, a so se Velenjčani uspešno branili. Gostje so znova prišli do priložnosti v 70. minuti, ko je Mario Babič nastreljal vratarja Mitrovića.

V 75. minuti so domači le prišli do zadetka. Prosti strel z roba kazenskega prostora gostov je izvajal Josip Fuček, meril preko živega zidu, žoga pa je končala za hrbtom gostujočega čuvaja mreže Mateja Radana.

Čeprav so domači v drugem polčasu popravili svojo igro, višje od častnega zadetka niso zmogli. Njihovo usodo je po napaki domače obrambe z golom v 90. minuti zapečatil še Denis Grbić. Luka Prašnikar je z desne strani sam krenil proti vratom Krke, že preigral vratarja, a zadel vratnico, do odbite žoge je prišel Grbić in jo pospravil v mrežo.

Mariborčani niso izkoristili darila

Domači so spet zaigrali pod vodstvom novega starega trenerja, prvi mož Zavrča Miran Vuk je še drugič zamenjal Ivico Solomuna, na klop znova postavil Slavka Matića in s tem napravil že peto trenersko spremembo. Ekipi sta se tokrat srečali že četrtič v tem prvenstvu. Statistika beleži neodločena izida v Ljudskem vrtu (1:1, 3:3), domačo zmago Haložanov (2:1) in tokratni novi remi. Moštvi bosta sicer aprila igrali še dvakrat. Ob današnji ligaški tekmi ju čakata še dve v polfinalu slovenskega pokala.

večni derbi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V korist gostov je pred tekmo pričalo dejstvo, da so Zavrčani izgubili kar pet od zadnjih sedmih tekem na svojem stadionu, a Mariborčani niso znali izkoristiti ponujenega darila Olimpije, ki je pred tem remizirala z Gorico.

Mariborčani so preko Milivoja Novakovića, ki je tokrat tekmo začel od prve minute, zapretili že v tretji minuti. Reprezentančni napadalec je žogo odvzel kapetanu Lovru Cveku, a nastreljal vratarja Matijo Kovačiča. V deseti minuti so do žoge po nespretnosti Aleksa Pihlerja prišli Mariborčani, Marwan Kabha se je srečal s Kovačičem, a je bil zmagovalec dvoboja vratar.

V 21. minuti so bili domači blizu zadetka, a je Jasmin Handanović prosti strel Veljko Batrović odbil v prečko. Na začetku 24. minuti je bil Batrović spet nevaren, po preigravanju pred vrati pa sam ni zmogel žoge poslati v mariborsko mrežo.

V 59. minuti je Davor Rogač nepravilno ustavljal Novakovića na robu kazenskega prostora in si prislužil rumeni karton. Prosti strel s kakšnih 25 metrov je izvajal Agim Ibraimi, a mimo živega zidu meril naravnost v roke Kovačiča.

V 65. minuti se je Marcos Tavares po podaji Ibraimija sam znašel pred vrati Zavrča, a meril previsoko. Z dolgim strelom s kakšnih 30 metrov je tri minute kasneje preko vrat meril še Amar Rahmanović. V 73. minuti je Handanoviću v roke spet streljal Batrović.

Gostje so v zadnjih desetih minutah začeli stopnjevati pritisk. V 85. minuti je lepo priložnost zapravil Rahmanović, ki je natančno podajo Ibraimija z glavo poslal mimo vrat. Čeprav so Zavrčanom proti koncu pošle moči, je bil Kovačič nepremagljiv. V sodnikovem podaljšku je za vijoličaste poskusil še Gregor Bajde, a domači vratar ni klonil.

Prva Liga TS, 28. krog, izidi:

Gorica - Olimpija 1:1 (0:1)
Krka - Rudar 1:5 (0:4)
Celje - Krško 0:1 (0:1)
Zavrč - Maribor 0:0 (0:0)
Domžale - Luka Koper 1:1 (0:0)

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.