Šport > Nogomet
74 ogledov

Pirotehniko tihotapijo na intimnih mestih

derbi Olimpija - Maribor Anže Petkovšek
Navijaški izgredi na večnem derbiju med Mariborom in Olimpijo so sprožili polemiko o tem, ali so varnostne službe korektno opravile svojo nalogo. V taboru ljubljanskega kluba zagotavljajo, da je bilo za varnost v Stožicah poskrbljeno.

Večni derbi med Mariborom in Olimpijo so v 60. minuti prekinili gostujoči navijači, ki so z uporabo pirotehničnih sredstev ogrožali nogometaše, še posebej vratarja Aleksandra Šeligo, ki ga je bakla po navedbah ljubljanskega kluba zgrešila za nekaj centimetrov.

derbi Olimpija - Maribor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Za varnost na ljubljanskem stadionu je skrbelo okoli 200 varnostnikov in prav toliko policistov, kljub rigoroznim varnostnim ukrepom pa je nepridipravom na prizorišče ligaškega derbija uspelo pretihotapiti več kosov pirotehnike, s katerimi so po uri igre poskrbeli za kaos v Stožicah. 

V taboru Olimpije so za zurnal24.si potrdili, da je bilo za varnost poskrbljeno. ''Dogodek je varovalo dobrih 200 varnostnikov,'' so zatrdili. A težava, kot poudarjajo Ljubljančani, ni v številu varnostnikov, temveč omejeni pristojnosti in brezmejni iznajdljivosti prefriganih navijačev.

Izkoriščajo dekleta

''Težava je v tem, kar se pogovarjamo tudi na varnostnih sestankih pred vsako tekmo, da znajo navijaške skupine izkoriščati pripadnice nežnejšega spola. Pirotehnična sredstva skrivajo na mesta, ki jih niti približno ne smemo pregledati, če me razumete, kaj mislim. Naši varnostniki nimajo pravice, da se jih dotikajo na tistih mestih'' so pojasnili iz Olimpije in dodali, da navijači večino prepovedanih rekvizitov skrivajo po intimnih predelih.

''Da, to je bilo zapisano na vsakem varnostnem sestanku bodisi v Mariboru bodisi v Ljubljani. To je bilo s strani vodje varnostnega nadzora poudarjeno tudi štiri ure pred tekmo v Stožicah,'' še dodajajo Ljubljančani.

Dogodek preiskuje policija

Po poročanju informativnega programa 24ur dogodek že preiskuje policija, saj želi ugotoviti, ali je bilo delo varnostnikov res opravljeno v skladu s predpisi. V Olimpiji zagotavljajo, da o tem ni nobenega dvoma. ''Zagotavljamo vam, da ima NK Olimpija daleč najbolje izurjeno varnostno službo, kar se tiče domačih športnih prireditev, konkretno predvsem tekme v Stožicah.''

Brez posebnih ukrepov

Tekma zaradi nedavnih terorističnih napadov v Parizu, ki so botrovali uvedbi poostrenih varnostnih nadzorov na vseh večjih evropskih stadionih, ni bila deležna posebnega tretmaja. ''Mislim, da ne, ker je bilo vse v mejah normale. Tekma je bila varovana enako kot predhodni derbiji. Mislim, da ni bilo ne vem kaj. Včasih znajo nekateri vse skupaj tudi malo napihniti,'' menijo v Olimpiji.

derbi Olimpija - Maribor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Kljub prekinitvi se za evakuacijo stadiona niso odločili. To bi, pojasnjujejo, povzročilo še večji kaos. ''Seveda, v primeru evakuacije bi bila to še večja 'štala'. Najbolj kritična točka je bila, ko je tista bakla s strani viol za nekaj centimetrov zgrešila našega vratarja Šeligo. Takrat je bil kritičen trenutek, ampak po tem, ko se je to dejansko zgodilo, je bila tekma prekinjena. Mogoče je obstajala minimalna bojazen, da bi tekmo dokončno odpovedali,'' so nam zaupali in za konec še enkrat zagotovili, da varnost na srečanju nikakor ni bila vprašljiva.

''Menimo, da je bilo za varnost dobro poskrbljeno. Tudi vodja varnostne službe je dejal, da je glede na stopnjo tveganja vse potekalo v mejah normale,'' so zaključili pri Olimpiji.

Komentarjev 6
  • tecumseh_1975 09:03 24.november 2015.

    ma ne rabiš nobenih metričnih podatkov in CSI sranja... enostavno za vsak prekršek, vsako baklo lepo napišeš nalog, ali pa samo seštevaš in položnico napišeš potem za skupno vsoto. Potem pa to zapakiraš in pošlješ na naslov Navijaške skupine Viole, ...prikaži več ali še bojše na naslov NK Maribor. In to ponoviš vsakič. Na koncu bodo sami prepovedali takim osebkom da hodijo navijat ...

  • francinabalanci 08:08 24.november 2015.

    Malo prevec CSI gledas, na zalost racunalnisko prepoznavanje obrazov se ni na taki stopnji, da bi prepoznavalo obraz s posnetka kamere oddaljene 30m.

  • nostradamus 05:31 24.november 2015.

    ze pred 10 leti je obstajal kvaliteten video nadzor govorim konkretno o bezigrajskem stadionu derbiji in reprezentancne tekme so bili vedno budno spremljani o vnosu pirotehnike pa skoda izgubljati besed nacinov je prevec in skoraj nemogoce jih je 100% prepreciti ...prikaži večiti povsem drugo pa je odkriti osebo ki je pirotehniko uporabila in mu izdati placilni nalog