Šport > Nogomet
42 ogledov

Zahović odločil večni derbi, Maribor na +3

(Maribor - Olimpija) Prva Liga derbi Ljudski vrt
1/24
Saša Despot
Maribor je v težko pričakovanem derbiju 22. kroga Prve Lige TS v Ljudskem vrtu premagal Olimpijo (1:0) in se v boju za naslov prvaka oddaljil na tri točke razlike. Edini gol na tekmi je dosegel Luka Zahović.

Nogometaši Maribora so se veselili druge zaporedne zmage v največjem derbiju, ki ga premore slovenski nogometni prostor. Večna rivala sta odigrala tretji ligaški obračun v sezoni 2016/2017 - dvakrat so zmagali vojilačsti, enkrat pa sta se ekipi razšli brez zmagovalca.

Mož odločitve na tretji tekmi v Ljudskem vrtu je bil sin športnega direktorja domače ekipe Luka Zahović, ki je zmagoviti gol dosegel v 51. minuti.

(Maribor - Olimpija) Prva Liga derbi Ljudski vrt | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pred začetkom srečanja so je domači vratar Jasmin Handanović prejel priznanje Vijol'lčnega bojevnika, sledila pa je minuta molka v čast nekdanjega predsednika Maribora dr. Rudija Turka.

Prvi sodniški pisk je pozdravilo 12.000 gledalcev, zbralo pa bi se jih še več, če bi to dopuščale varnostne razmere in druge kapacitete. Prvič v zgodovini mariborskega kluba se je namreč zgodilo, da so vse vstopnice pošle že pet dni pred začetkom tekme.

Obe ekipi sta začeli odprto in napadalno. Olimpija je v prvih minutah prevzela pobudo, že po petih minutah igre pa so za dramo poskrbeli domači navijači, ki so razsvetlili tribuno z uporabo pirotehničnih sredstev. Čeprav je bila Olimpija več pri žogi, domača mreža ni bila ogrožena.

Glavni sodnik Damir Skomina je v sedmi minuti prvič prekinil tekmo, a se v nadaljevanju pokanje s tribun ni umirilo. Pet minut kasneje je prišlo do druge prekinitve, zato je Skomina zagrozil, da se bodo igralci ob naslednji raketi odpravili v slačilnico. Grožnja je zalegla in tekma se je nadaljevala brez pretresov.

(Maribor - Olimpija) Prva Liga derbi Ljudski vrt | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Mariborčani so vzpostavili ravnotežje na zelenici, čeprav je bila posest še vedno na strani Ljubljančanov. Takoj po prekinitvi sta v 10. minuti zapretila Zahović in Milivoje Novaković, a je Nemanja Mitrović žogo izbil.  V 14. minuti je bil nevaren Dare Vršič, a žoge neposredno pred ljubljanskim golom ni dobro zadel. V 16. minuti je v kazenskem prostoru domače ekipe padel novopeleni član Olimpije Nathan Oduwa, vendar je Skomina ocenil, da kontakt z Matejem Palčičem ni bil vreden najstrožje kazni. Oduwa je nekaj minut kasneje padel še enkrat, a znova ostal praznih rok.

V 29. minuti je Kingsley Boateng odvzel žogo Marku Šulerju, napad Olimpije se je končal s kotom, a je mariborska obramba napad odbila. V 32. minuti so bili pred golom Olimpije nevarni Mariborčani, poskusil je Novaković, Aleks Pihler pa je odbito žogo sprožil čez gol.

Pihler je padel v ljubljanskem kazenskem prostoru, a Skomine ni prelisičil, zato se je hitro pobral. Mariborski vezist je v 32. minuti sprožil z roba kazenskega prostora, edini strel za gostujočo ekipo pa je nekaj minut prej zabeležil veteran Branko Ilić.

V 34. minuti so bili gledalci priča najnevarnejši akciji na tekmi, po podaji Boatenga je streljal Leon Benko, a je njegov poskus blokiral Marko Šuler, nato pa je izven gneče do strela prišel Danijel Miškić, vendar ni mogel premagati dobro postavljenega Handanovića. Maribor bi kmalu odgovoril prek Zahovića, ki je nerodno trčil v gostujočega vratarja, potem ko je v zadnjem hipu izbil Dino Štiglec. Nejc Vidmar je obležal na tleh, a je kmalu nadaljeval z igro. 

(Maribor - Olimpija) Prva Liga derbi Ljudski vrt | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V sodnikovem podaljšku je zadetek Olimpije z izjemno obrambo po strelu Cretuja preprečil Handanović. Domači so ostro protestirali, saj Olimpija ni zaustavila igre, ko je na tleh obležal Bohar, nema je ostala tudi sodnikova piščalka.

Drugi polčas je že uvodoma postregel z eksplozijo veselja v Ljudskem vrtu, ko se je do 11. zadetka v sezoni dokopal Zahović. Mladi napadalec je izkoristil neodločnost Olimpijine obrambe, preigral Ilića in zadel v daljši Vidmarjev kot. 

V 57. minuti je neuspešno poskušal Dare Vršič, čigar strel je ubranil Vidmar. Kmalu zatem so manjši zastoj poskrbeli tudi navijači Olimpije, a se je tekma lahko hitro nadaljevala Gostujoči strateg Luka Elsner je v igro poslal Blessinga Elekeja, domači Darko Milanič pa je namesto strelca edinga zadetka v ogenj poslal Marcosa Tavaresa.

Eleke se je izkazal kot dobra naložba, a je njegov plasirani strel ubranil Handanović. V 79. minuti so pred ljubljanskimi vrati lepo kombinirali Dino Hotič,Tavares in Bohar, a je slednji z razdalje meril le nekaj cm prek ljubljanskih vrat. V sodnikovem dodatku so Olimpijini nogometaši vršili pritsk, a je Šuler v obrambi odigral brezhibno, zmago Maribora pa je z dobrimi posredovanji potrdil eden najbolj razpoloženih nogometašev v domači ekipi, Handanović.

Izjavi obeh trenerjev:

Darko Milanič: "To je bila prva tekma v spomladanskem delu, poleg tega je šlo za derbi. Skušali smo biti najbolj optimalni, zelo sem zadovoljen, imeli smo nadzor nad igro. Morda je v prvem polčasu malo zmanjkalo, lahko bi kak napad bolje izkoristili. Drugače pa nasprotniku nismo veliko dovolili, dobro se je izteklo, to je le prva tekma, ki je specifika, kar smo občutili bolj kot nasprotnik, zato sem zadovoljen z igro. Ob polčasu smo fante opozorili, da smo lahko bolj sproščeni pri sprejemih. Želeli smo biti vztrajni, nasprotnik je bil v težavah, ko smo vršili pritisk na zadnjo linijo. Dogovor je bil, da skušamo pri tem vztrajati, včasih je tvegana podaja lahko problematična, nam pa ugaja, ko imamo malo več prostora, to se je v drugem polčasu pokazalo in to smo znali izkoristiti. Ne zgodi se velikokrat, da imaš veliko časa za priprave na tekmo, visok pritisk smo veliko vadili, na svoji polovici smo dobro zapirali, ta upornost se nam je izplačala. Vsekakor sem zadovoljen, da je bil Luka Zahović na pravem mestu in da smo zmagali."

Luka Elsner: "Na elitni ravni, kot je bila ta tekma, in pri takšnem vzdušju se kaznujejo male stvari, poznajo majhne napake. Storili smo eno, ki nam je vzela možnost, da odnesemo točke iz Ljudskega vrta, saj mislim, da smo si z igro vsaj eno zaslužili. Ne smeš si dovoliti, da prideš v tak položaj. Maribor dobro stoji, ima dobro igro in bil je teh nekaj odstotkov boljši ter si zaslužil zmago. Veliko izbire sicer pri menjavah nisem imel, mladi Jakob Novak je v pripravah pokazal vrhunske sposobnosti, zato je upravičeno dobil priložnost. Nezadovoljen pa sem, kako smo nastopili zadnjih osem minut, se prepustili paniki in vrgli stran te zadnje minute tekme. Rok Kronaveter je v vsakem trenutku pokazal svojo kakovost, je pa v specifični situaciji in v posebnem dogovoru s klubom, tako da računam na ostale, ki so predvsem v prvem polčasu pokazali znanje in zadetek je nek naslednji korak. Danes smo bili videti kot ekipa, ki že dalj časa skupaj igra, a moment v tekmi je spremenil potek igre."

(Maribor - Olimpija) Prva Liga derbi Ljudski vrt | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prva Liga TS, 22. krog:

Maribor - Olimpija 1:0 (0:0)
Zahović 51.

Začetni postavi:
Maribor: Handanović, Šuler, Pihler, Novaković, Vršič (od 78. Hotič), Kabha, Viler, Palčič, Defendi, Bohar, Zahović (od 74. Tavares)

Olimpija: Vidmar, Klinar, Štiglec, Mitrović, Ilić, Cretu, Miškić, Alves (od 77. Novak), Boateng (od 62. Avramovski), Benko (od 68. Eleke), Oduwa.

Sodnik:
Damir Skomina

Komentarjev 3
  • vladek 10:02 26.februar 2017.

    Domačin je vedno kriv za Ognjemet,ker niso hoteli pregledati svoje huligane,Moralo bi biti 3:0 za Olimpijo

  • Snežinko 09:17 26.februar 2017.

    No, zadeva bi bila lahko popolnoma enostavna, če bi sodnik imel jajca: ko se prikaže prva raketa se tekma konča, tisti klub, od koder je prišla pa avtomatsko izgubi tekmo. Me zanima, če bi potem kdo upal svoj klub zaklati...<br ...prikaži več />Druga stvar pa je, da bi moralo varnostno podjetje plačati kazen zaradi neizvajanja svoje naloge.

  • mays 08:40 26.februar 2017.

    Ravno zaradi teh neciviliziranih be**kov slovenski nogomet ne bo nikoli takšen kot ostale velike nogometne lige, kjer se nogomet gleda za užitek in ne za sproščanje svojih primitivnih frustracij nad stadionom in ostalimi gledalci.