Šport > Nogomet
42 ogledov

Olimpija z evrogolom v novo sezono

nk olimpija Saša Despot
Nogometaši velenjskega Rudarja in Krškega so v 1. krogu Prve lige Telekom Slovenije razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Branilka naslova Olimpija je v Stožicah premagala Celje (1:0).

Olimpija je na domačem terenu uspešno začela obrambo lanske ligaške lovorike in v prvem krogu premagala Celje (1:0). Etien Velikonja je poskrbel za nov dokaz, da je Ljubljančanom v poletnem prestopnem roku uspel dober nakup.

Evropska pot se je za nogometaše Olimpije začela z mešanimi občutki. Sredi tedna so proti Trenčinu pokazali dva povsem različna obraza: popolno nemoč v prve pol ure, ko so dobili štiri gole, ter solidno nadaljevanje, ko so zaostanek znižali na -1. Zato so navijači z zanimanjem pričakovali, katero Olimpijo bodo videli na premier sezone 2016/17.

V Celju so pomladili ekipo, odšli so Sunny Omoregie, Blaž Vrhovc in Marko Pajač, kariero je končal Amel Mujčinović. Novinci v članski ekipi pa so predvsem mladi Amadej Brecl, Matic Marcius, Tim Obrez in Mitja Križan. Kot zanimivost velja omeniti, da sta se v pripravah obe ekipi merili s škotskim velikanom Celticom, Ljubljančani so izgubili z 1:2, Celjani pa igrali neodločeno 2:2.

Eleke takoj stresel vratnico

Za uvod nove sezone so pri zeleno-belih zanesljivo pričakovali boljši obisk, a se je na tribunah Stožic zbralo razmeroma malo ljubiteljev nogometa. So pa najzvestejši navijači domačih videli odličen uvod ekipe v zelenem; najprej je Blessing Eleke v četrti minuti po lepem prodoru zadel vratnico, dve minuti pozneje pa je s prostega strela s kakšnih 20 metrov izjemno meril Velikonja, žoga pa se je nad Maticem Kotnikom od prečke odbila v gol.

Olimpija v podrejenem položaju

A po vodilnem zadetku so se Ljubljančani hitro zadovoljili z doseženim, šele ob koncu prvega dela sta bila spet nevarnejša Eleke s prodorom in Miha Zajc iz bližine, ko je Kotnik branil. V vmesnem obdobju pa so pobudo prevzeli Celjani, ki pa si niso pripravili pravega zaključnega strela. Poskušali pa so Matic Marcius, Matej Podlogar in Danijel Miškič, najlepšo priložnost je imel Žiga Kous v 39. minuti, a je bil vratar Aleksander Šeliga hitrejši.

Vanolijeva taktika zdržala

V nadaljevanju je bil scenarij podoben; rahlo bolje so začeli domači, a prva strela Mihe Zajca in Alevsa preslaba. Pozneje pa so pritisnili gostje, po podaji Lovreta Čirjaka je bil pred vrati za las prepozen Podlogar. Isti igralec je deset minut pred koncem nevarno meril z glavo, a je bil Šeliga zbran, nekaj minut prej je na drugi strani po daljšem času vratarja spet preizkusil Eleke, vendar ni bil uspešen.

V zadnjih minutah so spet oživeli zeleno-beli, Zajc in Jakob Novak pa spet nista bila zbrana ob zaključnih strelih, so pa Ljubljančani uspešno zadržali minimalno prednost do konca.

Rudar in Krško sta si razdelila točki

V prvi tekmi uvodnega kroga Prve lige Telekom Slovenije gledalci na stadionu ob Jezeru niso videli ravno privlačne nogometne predstave, še petič v medsebojnih tekmah pa so Krčani v dvoboju z Velenjčani ostali neporaženi.

Uvodne minute so pripadle domači ekipi, ki je bila več pri žogi, do prve priložnosti pa so prišli preko Maria Babića, vendar je bil gostujoči vratar Marko Zalokar na mestu. Kar ni uspelo Babiću, je v 16. minuti Glavini, ki je že v svojem prvem nastopu zadel za Velenjčane. Nikola Tolimir je z desne strani podal žogo v kazenski prostor gostov, kjer je z glavo nespretno posredoval Luka Pavić, ki je žogo podaljšal do Denisa Grbića. Zalokar je Grbićev strel še ubranil, odbito žogo pa je Glavina pospravil v mrežo.

Tudi po prvem golu v letošnji sezoni so bili Velenjčani nevarnejši nasprotnik, priigrali so si nekaj polpriložnosti, vendar Zalokar ob njihovih poskusih ni imel težjega dela, brez njega pa je bil domači vratar Borivoj Ristić, saj Krčani v prvih 45 minutah niso niti enkrat ogrozili njegovih vrat.

V 60. minuti so bili domači nogometaši, ki so imeli tudi na začetku drugega polčasa pobudo, zelo blizu novega zadetka, saj je Glavina s približno 12 metrov zadel prečnik. Šele pet minut pozneje so Krčani po prekinitvi prvič nekoliko resneje ogrozili domača vrata, vendar Jure Špiler žoge z glavo ni najbolje zadel, tako da je Ristić spet ostal brez dela. Zato pa je domači kapetan pet minut pozneje dobro posredoval pred Martinom Kramaričem, ki ni prišel do zaključnega strela. Z dobrim prodorom po desni strani se je v 71. minuti izkazal Klemen Bolha, vendar njegova podaja ni prišla do Mateja Eterovića.

Zapravljene priložnosti so se domačinom maščevale v 74. minuti. Na svoji polovici so dovolili, da je Filip Dangubić na lahek način prišel do žoge, novinec v krški ekipi se je sprehodil skozi njihovo obrambo, z 20 metrov streljal proti velenjskim vratom, zadel zgornji levi kot in premagal nemočnega Ristića. V predzadnji minuti rednega dela tekme je bil po podaji Anžeta Piška z desne strani blizu zmagovitega zadetka Bojan Vručina, vendar je njegov strel z glavo končal mimo leve vratnice krških vrat.

Prva Liga TS, 1. krog:

Olimpija - Celje 1:0 (1:0)
Velikonja 6.

Postavi:
Olimpija: Šeliga, Bajrić, Zarifović (od 46.Kelhar), Delamea Mlinar, Kirm , Klinar, Alves (od 67 Novak), Matić, Zajc, Velikonja, Eleke .

Celje: Kotnik, Vidmajer, Travner, Klemenčič, Kous, Šporn ( od 80. Križan), Miškić, Marcius, Podlogar , Glavaš, Hadžić ( od 66. Čirjak).

Rudar - Krško 1:1 (1:0)
Glavina 16.; Dangubić 74.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.