Šport > Nogomet
9 ogledov

Mariboru 13. naslov državnega prvaka

Šporar Kalcer Radomlje Olimpija Ljubljana SPS/NkOlimpija
Nogometaši Maribora so si po zmagi 1:0 (0:0) proti Domžalam dva kroga pred koncem Prve lige Telekom Slovenije že zagotovili neulovljivo prednost pred tekmeci in se veselijo 13. naslova državnih prvakov in petega v nizu.

Nogometaši Maribora so si dva kroga pred koncem prvoligaškega prvenstva zagotovili že peti zaporedni in skupno 13. naslov slovenskih prvakov. Najuspešnejšemu moštvu domače lige je v Ljudskem vrtu zadostovala že ena točka, a so Mariborčani proti Domžalam osvojili vse tri in pripravili veselje številnemu občinstvu. Obenem pa so še popravili statistiko, saj so v tej sezoni vsaj po enkrat premagal vse klube z izjemo Domžal.

Osrednji dvoboj 34. kroga je bil izenačen. Že v sedmi minuti so gostje zapretili. Matej Podlogar je dobil uporabno žogo, stekel v kazenski prostor, a je bil Jasmin Handanović hitrejši. Tri minute pozneje bi mrežo gostov lahko zadel Dalibor Volaš. Njegov strel z desne strani je končal tik ob desni vratnici. V 12. minuti je bil Handanović znova na preizkušnji. Žan Majer se je odločil za strel z leve strani z roba kazenskega prostora, 37-letni vratar je žogo odbil v kot.

Moštvi sta se borili za prevlado na igrišču. Mariborčani so v želji, da bi čim prej zadeli, naredili veliko napak in gostom omogočili nekaj nevarnih akcij, vendar Domžalčani do pravega zaključnega strela niso prišli. V 34. minuti so domači pripravili najlepšo priložnost v prvem polčasu. Volaš je prodrl po desni strani, pred golom našel Marcosa Tavaresa, ta pa je iz bližine streljal čez gol. Tudi v 38. minuti domačim ni uspelo premagati Vidmarja. Agim Ibraimi ga je preigral in žogo poslal proti vratom, toda pred golovo črto jo je odbil Kenan Horić.

Tudi v drugem polčasu so gledalci spremljali zanimiv dvoboj. Domačim se je mudilo čim prej zadeti. V 56. minuti je v Ljudskem vrtu završalo, ko je v kazenskem prostoru padel Volaš. Sodnik Dragoslav Perić mu je pokazal rumeni karton. Tudi minuto zatem so domači menili, da je bil nad Tavaresom storjen prek za enajstmetrovko. Nervoza se je stopnjevala, od 63. minute pa so domači bili z igralcem manj, ko je Daniel Vujčić po prekršku nad Benjaminom Morelom prejel drugi rumeni karton.

Navkljub igralcu manj so bili domači bolj nevarni in v 73. minuti prvič v tej sezoni premagali Nejca Vidmarja. Petar Stojanović je z desne strani poslal natančno podajo pred gol, tam je bil Tavares, ki je s 17. prvenstvenim golom domače popeljal v vodstvo. V 86. minuti je Slobodan Vuk zadel vratnico, po zadnjem sodnikovem žvižgu se je veselje v Ljudskem vrtu lahko pričelo. Mnogi gledalci pa so pohiteli tudi na teren, da bi dobili kos nogometne opreme serijskih državnih prvakov.

V prihodnjem krogu bo Maribor gostoval v Novem mestu, Domžale pa čaka lokalni dvoboj z Radomljami.

Nogometaši Maribora | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Olimpija si je otežila pot v Evropo

Nogometaši Celja so v Stožicah zabeležili devetnajsto zmago v prvenstvu, deseto v gosteh in imajo dva kroga pred koncem Prve lige Telekom Slovenije pet točk zaostanka za Mariborčani, ki si lahko trinajsti naslov in petega v nizu priigrajo z osvojeno točko proti Domžalam.

Osmi poraz v sezoni je za Ljubljančane sila boleč. Ne le, da so bili v prednosti globoko v drugem polčasu, predvsem so si z njim otežili pot v evropska tekmovanja v prihodnji sezoni. Poleg porazov Domžal jim upanje predstavlja zmaga Celjanov v finalu pokala to sredo proti Kopru, ki bi pomenila, da bo v kvalifikacije napredovala tudi četrtouvrščena ekipa, na katerem je trenutno Olimpija. Je pa že jasno, da so si Evropo zagotovili Celjani, ki nižje od tretjega mesta ne morejo več pasti.

Zmaga Celja je povsem zaslužena. Varovanci Simona Rožmana so bili boljši tekmec, ki v prvem polčasu ni izkoristil svojih priložnosti, zato pa je bil bolj učinkovit v drugih petinštiridesetih minutah. Za goste so bili klavrne predvsem tri minute po pol ure igre. Najprej Benjamin Verbič v 29. minuti, nato Blaž Vrhovec in nato Gregor Bajde so imeli v svojih nogah tri izjemne priložnosti za zadetek, vendar je enkrat dobro posredoval Darko Brljak, dva poskusa pa sta za las zgrešila cilj.

Kot je običajno, je kazen sledila zelo kmalu. Olimpija je iz praktično edine zrele priložnosti prišla do vodstva. Andraž Šporar je s približno dvanajstih metrov presenetil vratarja Matica Kotnika.

V nadaljevanju se je gostom obrestovala vztrajnost in borbena igra. V 67. minuti je natančno meril Bajde, tako da je bil domači vratar brez možnosti, bolje pa bi ta lahko posredoval deset minut pozneje, ko je najboljši igralec prvenstva Benjamin Verbič zadel svoj 15. gol v Prvi ligi Telekom (enega več ima Marcos Tavares). V kazenskem prostoru se je otresel Luke Žinka in zadel v bližnji vratarjev kot. Čeprav je bila tekma za Ljubljančane zelo pomembna, si ti v preostanku niso priigrali omembe vredne priložnosti za izenačenje.

Olimpija bo v predzadnjem krogu prihodnjo soboto gostovala v Zavrču, Celje pa bo gostilo Gorico.

Goričani zdržali za pomembne tri točke

Velenjčani so bili pred današnjim dvobojem na 11 zaporednih tekmah na svojem stadionu neporaženi. Optimizem je vzbujala tudi ugodna statistika z goriško ekipo, saj doma Rudar z njo ni izgubil že štiri leta. Gostje pa so se prišli tudi reševat v Velenje, saj se borijo za obstanek v ligi. Tokrat pa so bili uspešni gostje, ki so v drugem delu ubranili naskok iz prvega.

V 30. minuti pa so Goričani povedli. Po prekršku domačih so izvajali prosti strel, po katerem se je zatresel okvir vrat Velenjčanov, odbita žoga pa je prišla do Amadeja Vetriha, ki jo je iz bližine z glavo pospravil v gol. Rudar bi lahko kmalu izenačil, vendar je po strelu Stjepanovića z velike oddaljenosti vratar Sorčan še toliko posredoval, da se je žoga od vratnice odbila v kot.

Potem ko se je po premoči domačih v zadnjem delu prvega polčasa zdelo, da se bo polčas končal z minimalnim vodstvom Gorice, pa so gostje prednost še povečali. Po podaji Lorenza Pasqualinija je bil na pravem mestu Dejan Žigon in z glavo uspešno končal akcijo.

Česar Rudar ni zadel v prvem delu, je nato hitro v drugem. Že v prvi nevarnejši akciji je Jahič dobro podal do Daliborja Radujka, ta pa je močno streljal s kakšnih petih metrov in prvič premagal goriškega vratarja.

Goričani so se nato nekoliko pomaknili nazaj, priložnosti so bile redke, eno lepših pa je imel Blessing Eleke v 70. minuti, vendar je žoga po njegovem strelu končala tik ob vratnici. Le za malo nenatančen pa je bil nato na drugi strani še Vetrih v 83. minuti,

Rudar bo v predzadnjem krogu prihodnjo soboto gostoval v Kopru, Gorica pa v Celju.

Komentarjev 1
  • Avatar roksa
    roksa 09:28 17.maj 2015.

    Bravo pubeci!!!!!!!MARIBOR ŠAMPION!!!!!!!!!!!!!!