Šport > Zimski športi
81 ogledov

Olimpijske dvoživke, tudi slovenska

Clara Hughes Reuters
Med športniki, ki so nastopili tako na zimskih kot poletnih olimpijskih igrah, je tudi Slovenec Igor Radin. Poleg njega je svojo državo na ta način zastopalo 127 športnikov.

Pred dnevi sta članici ameriške reprezentance za zimske olimpijske igre v Sočiju postali atletinji Lolo Jones in Lauryn Williams. A daleč od tega, da bi bili edini z izkušnjami tako z zimskih kot poletnih OI. Po podatkih olimpijskega zgodovinarja Billa Mallona je bilo takšnih športnikov doslej že 128.

Velja omeniti, da je med temi "dvoživkami", ki so sodelovali na zimskih in poletnih igrah, tudi Slovenec Igor Radin. Ta je na poletnih olimpijskih igrah 1960 v Rimu nastopil v četvercu s krmarjem, član jugoslovanske hokejske reprezentance pa je bil zimskih OI 1964 v Innsbrucku.

Na spletni strani today.com so poiskali 11 tistih, ki so pustili največji pečat tako na zimskih kot poletnih olimpijskih igrah.

Lolo Jones
Atletinja, ki je končala na sedmem mestu v teku na 100 metrov z ovirami na OI v Pekingu 2008 in na četrtem v Londonu 2012, se je odločila, da bo v Sočiju tekmovala v bobu.

Lauryn Williams
Nekdanja sprinterka, ki je osvojila olimpijsko srebro v teku na 100 metrov v Atenah 2004 in zlato v štafeti 4 x 100 m v Londonu 2012, bo prav tako kot Jonesova v Sočiju sedla v bob. Obe bosta zadolženi za potiskanje boba.

Jana Pittman
Avstralska atletinja, ki je tekmovala na olimpijskih igrah v Sydneyju 2000 in Atenah 2004 v tekih na 400 m in 400 m z ovirami, je prav tako tekmovala v bobu. Pred kratkim je dejala, da bi se morala za bob odločiti že deset let nazaj.

Hanna Marien
Nekdanja belgijska sprinterka na 200 m se je tudi preusmerila v vožnjo z bobom. Pojasnila je, da se je najprej morala znebiti slabosti, ki ji jo je povzročalo dirkanje z bobom, in je celo razmišljala, da ne bi nadaljevala na ledenih stezah.

Craig Pickering
Sedemindvajsetletnik, ki je bil član britanske štafete na 4 x 100 m na OI v Pekingu 2008, se je pred letom dni odločil za - kakopak - bob. Pickering bo v ekipi opravljal vlogo zaviralca.

Andre Georges Poplimont
Igral je hokej na ledu za belgijsko reprezentanco na prvih zimskih OI leta 1924 v Chamonixu. Pozneje je presedlal k sabljanju in nastopil na poletnih OI 1932.

Jacob Tullin Thams
Norvežan je tekmoval tako v smučarskih skokih kot jadranju. Medalje je osvajal v obeh disciplinah, zmagal je v skokih leta 1924, leta 1936 pa je z norveško posadko osvojil srebro v razredu osemmetrskih plovil.

Nikolai Panin
Leta 1908 je 35-letni Rus v Londonu osvojil zlato v umetnostnem drsanju, štiri leta pozneje pa je v Stockholmu končal na četrtem mestu z rusko ekipo v streljanju z vojaškim revolverjem.

Clara Hughes
Kanadčanka je bila uspešna v obeh svojih športih - kolesarstvu in hitrostnem drsanju. Leta 1996 je osvojila dve bronasti odličji na poletnih OI v Atlanti, na treh zimskih OI pa je zbrala štiri kolajne (zlato, srebrno in dve bronasti). Je le ena izmed štirih v zgodovini, ki je osvajala medalje tako v poletnih kot zimskih športih. 

Christa Luding
Nekdanja vzhodnonemška hitrostna drsalka in kolesarka na stezi je pečat pustila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1988 je postala edina v zgodovini, ki je v istem letu stopila na zmagovalni oder na zimskih in poletnih OI.

Eddie Egan
Američan je znan po tem, da je edini, ki mu je uspelo tako na zimskih kot poletnih OI osvojiti zlato kolajno. Poleti je blestel v boksu, pozimi pa v bobu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.