Šport
31 ogledov

Olimpijskemu podprvaku grozijo s smrtjo

louis smith EPA
Britanska gimnastična zveza je dobitnika štirih olimpijskih kolajn telovadca Louisa Smitha suspendirala za dva meseca, poroča BBC.

Razlog za kazen je disciplinski prekršek; sredi septembra se je na spletu pojavil videoposnetek, v katerem se Smith, dobitnik kolajn na igrah v Pekingu (2008), Londonu (2012) in Riu (2016), norčuje iz islama.

Videoposnetek, ki ga je naredil 27-letni Smith sam, v medije pa je prišel septembra, kaže telovadca, kako se prešerno smeji, medtem ko njegov sicer že upokojeni reprezentančni kolega Luke Carson oponaša islamsko molitev. Smith, ki je v Riu osvojil naslov olimpijskega podprvaka na konju z ročaji, je pozneje dejal, da mu je "zelo žal" za svoja "nepremišljena dejanja". Carson je dobil le ustno opozorilo.

Smith je eden najbolj znanih športnikov v Veliki Britaniji, leta 2012 je osvojil priljubljeni plesni zabavni šov Strictly Come Dancing. Ta čas si je vzel športni premor in kot gostujoči zvezdnik sodeluje pri oddaji Keep Dancing.

Nekdanji britanski telovadec Craig Heap, ki je bil kapetan reprezentance na igrah Commonwealtha 1998 in 2002, je dejal, da se boji za Smithovo varnost, saj je telovadec razkril, da je prejel številne grožnje s smrtjo. Heap je še dodal, da ga skrbijo tudi Smithove napake v presoji. "Vsi kdaj pa kdaj naredimo kakšno trapasto stvar. Težava nastane, da ko si enkrat tako slaven in uspešen, kot je on, se vedno najde kdo, ki bi rad prodal zgodbo. Ko se znajdeš v položaju, ko si zgled mladim, moraš biti še toliko bolj previden pri obnašanju," je dejal Heap.

Smith je znan po tem, da ima predolg jezik. Junija je bil kaznovan, ker je na Instagramu zasmehoval ameriško telovadko, aprila se je moral opravičiti, ker se je javno spraševal o poštenem sojenju na britanskem državnem prvenstvu, kjer ga je na konju z ročaji premagal Max Whitlock.

Zaradi incidenta je Smith zamudil proslave ob uspehih britanskih olimpijcev in paraolimpijcev minuli mesec, ker je namesto tega raje obiskal dve londonski mošeji, da se "nauči več o muslimanski skupnosti".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.