Šport
85 ogledov

Olimpijske igre brez skokov in smuka?

Tina Maze olimpijski smuk Soči 2014 zlata kolajna Roza Hutor EPA
Mednarodni olimpijski komite razmišlja o ukinitvi smuka, superveleslaloma, smučarskih skokov in dolgih disciplin v smučarskem teku.

Predsednik Mednarodne smučarske zveze Gian-Franco Kasper je danes ob robu tradicionalnega Foruma Nordicuma v poljski Szklarski Porebi razkril, da se Fis bori, da nekatere tradicionalne smučarske discipline ostanejo sestavni del zimskih olimpijskih iger.

Čeprav se zamisel zdi skorajda nemogoča, na Moku potekajo pogovori o smiselnosti in potrebnosti smuka in superveleslaloma, smučarskih skokov in dolgih disciplin v smučarskem teku v okviru olimpijskega programa. Razlog so visoki stroški za izgradnjo infrastrukture, ki mnogim državam gostiteljicam iger povzročijo visoke stroške, a prireditelji v novi infrastrukturi nikakor ne najdejo trajnostne rabe.

"Ti športi so zibelka zimskih olimpijskih iger, ki so zraven že vse od začetka," je v zvezi s tem dejal Kasper, tudi član Moka, in dodal, da si iger brez tega ne predstavlja. Vsaj za igre do Pekinga 2022 še ni zaskrbljen: "Kitajci obljubljajo najboljše igre doslej in imajo potreben denar."

Bolj Kasperja na Kitajskem skrbi izvedba smučarskih tekmovanj zaradi pomanjkanja snega, obenem pa vidi v igrah na Kitajskem tudi novo priložnost za zimski šport. "Igre so pomembne za razvoj. Tega bo vzpodbudila tudi smučarska industrija, saj ima Kitajska že zdaj 200 zimsko-športnih središč."

Komentarjev 10
  • Sandi 13:35 14.oktober 2015.

    Imam občutek, da je to predpriprava za določene eksotike s polno malho denarja in omejenimi možnostmi (morda nekoč celo Katar, kdo ve)?

  • dezurni 22:17 13.oktober 2015.

    Spoštovani! V članku je jasno navedeno, da so bile to besede Gian-Franca Kasperja, predsednika Mednarodne smučarske zveze FIS, ki jih je spregovoril na Forumu Nordicuma. On je torej vir te informacije.Lep pozdrav,Tanja Schellander

  • zipo 21:40 13.oktober 2015.

    ej, ti žurnalovc, T.S.. se ti ne zdi, da precej lažeš???? če bi blo to res, kar ti trdiš, pol bi blo konc OI¨!!! a imaš tud kakšn dokaz za to, kar si objavil?????? bedak