Magazin > Lepota & telo
70 ogledov

Oljčno olje kupite čim bolj sveže

olivno olje Shutterstock
Zdravje. Polifenoli v oljčnem olju imajo antioksidativni učinek.

Agencija za varno hrano EFSA je potrdila zdravstveno trditev o koristnosti polifenolov v oljčnem olju. "Merila za odobritev zdravstvenih trditev so zelo stroga. Številne raziskave so potrdile, da imajo polifenoli v oljčnem olju antioksidativni učinek, saj prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom," pojasnjuje Živa Korošec, inženirka živilske tehnologije z Inštituta za nutricionistiko. Dodaja, da je oljčno olje tudi bogato s koristnimi nenasičenimi maščobami, s katerimi se trudimo v sodobni prehrani nadomeščati nasičene maščobe.

Odlična izbira je po njenih besedah ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, katerega kakovost je zelo nadzorovana. "Tudi pri oljčnem olju je zelo pomembno, kako je shranjeno, kako je pridelano, kakšno je rastišče oljk," dodaja. Pravi, da imamo oljčno olje lahko shranjeno pri sobni temperaturi. Če ga bomo shranili v hladilniku, bo postalo malce trdo, tudi s tem pa ni nič narobe. "Odprto olje hitreje izgublja kakovost, bolj je sveže, boljše je," opisuje. Da olje ohrani svoje pozitivne lastnosti, ga je po njeni oceni najbolje porabiti v roku 18 mesecev. Zato je najbolje, da kupite čim bolj svežega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.