Avto
348 ogledov

Olje pri avtu bo v minuti in pol lahko zamenjal vsak

Castol Nexcel Castrol
Si predstavljate, da menjava olja traja le minuto in pol, ob tem pa si ne umažete rok? Castrolov sistem nexcel omogoča prav to.

Tudi izkušeni mehaniki za menjavo olja na avtomobilu potrebujejo kakih 20 minut. Avto je treba dvigniti, s posebnim ključem odviti vijak, pustiti, da olje povsem odteče, zamenjati filter, nato pa skozi drugo odprtino naliti olje do priporočene meje.

Pri proizvajalcu motornih olj Castrol, ki je sicer del multikorporacije BP, so prišli na idejo, da bi celoten postopek menjave olja močno pospešili in ga naredili podobnega denimo menjavi kartuše za črnilo na tiskalnikih. 

In to Nexcel dejansko tudi je - velika kartuša, v kateri je že vgrajen oljni filter in pripadajoča količina olja glede na model avtomobila. 

Kartušo se zgolj namesti v ustrezni prostor v predelu motorja in stvar, pri kateri se ne polije niti kapljica olja, je opravljena v 90 sekundah. Ker je postopek  tako enostaven kot dolivanje tekočine za vetrobranska stekla, naj bi bil menjave olja pri svojem avtu v bodoče sposoben praktično vsakdo. Prednost kartuše je tudi v tem, da je izrabljeno olje varno shranjeno in pripravljeno za nadaljnjo predelavo. 

Castrol je princip oljne kartuše že izdatno testiral v različnih voznih scenarijih in pri različnih tipih avtomobilov, tudi najmanjših. Ena od osnovnih težav ta hip pa je, da mora biti seveda avtomobilski motor ustrezno prilagojen za umestitev kartuše. 

Zato so pri Catrolu po lastnih navedbah že v intenzivnih pogovorih z velikimi proizvajalci avtomobilov, da bi v bodočih avtomobilih omogočali uporabo oljnih kartuš. Vsekakor pa sistema v množičnejši serijski uporabi zaradi potrebne menjave motornih generacij ne bo še vsaj par let, vprašanje je tudi, kako se bodo nad idejo odzvali ostali dobavitelji motornih olj. 

Je pa že znano, da bo prvi tovarniški avto, ki bo uporabljal novost, aston martin vulcan, sicer zgolj dirkališčem namenjeni superavto.

Kaj bodo na novost porekli mehaniki?

Prav navdušeni ne bodo, saj je menjava olja ena od najbolj standardnih opravil v njihovih delavnicah, za katero zaračunajo (brez materiala) okoli 15 evrov. Znano pa je tudi, da ravno na visokih maržah za olje, ki ga uporabljajo, zlasti pooblaščeni servisi mastno služijo, saj je mogoče enako olje z malo truda na spletu najti precej ceneje.

Seveda pa gre pričakovati, da bo potrebno tudi za enostavnost rešitve, kot jo bo ponujal Castrol, odšteti nekaj novcev za kompenzacijo inženirjem ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Žurnalček 21:32 13.oktober 2015.

    Pozabil povedati , da se prijava državljana smatra isto kot , da te pri katerokoli kršitvi zakona ujame Policija. Enostavno ne uideš kazni , kajti državljanom je to šport.

  • Žurnalček 21:27 13.oktober 2015.

    Lohka ! Sam kazen je 500 SF . Samo mehanik ! To pa verjetno ravno zato, ker so Balkanci šparal in sami menjali olje !

  • blueone 21:57 12.oktober 2015.

    haha, da nebi smel odpreti pokrov svojega avtomobila...haha...kdo mi bo prepovedal...katere nebuloze...dokler pokrov avtomobila ne bo plombiran ga bom odpiral kolki ga bom hotel....komedija, nimaš kej :-)