Magazin > Film & Glasba & TV
72 ogledov

Omar Naber: "Do zdaj me niso jemali resno"

Omar Naber Saša Despot
Dobro uro po zmagi na Emi je za naš medij spregovoril letošnji zmagovalec Omar Naber. Ta pravi, da že 12 let nosi pečat, ki ga je močno zaznamoval v glasbeni industriji v Sloveniji.

Na Evroviziji ste že bili, zdaj zadevo že poznate. Kako se boste pripravili?

Zelo težko je reči, kako se bom pripravil na ta nastop, predvsem zato, ker sem zmagal pred približno eno uro in o tem še nisem razmišljal. Bom pa o tem razmišljal od jutri naprej. Za enkrat razmišljam samo, kako bom to proslavil.

Kaj bo za vas drugače na tokratni Evroviziji? Mineva 12 let od prvega nastopa …

Predvsem bom svoje delo opravil veliko bolj odgovorno, veliko bolj zrelo, z veliko večjim ponosom. Dal bom vse od sebe za čisto vsako Slovenko in Slovenca posebej in pokazal, kaj Slovenci zmoremo.

V Kijevu ste že bili. Kaj boste počeli zdaj? Verjetno ste si ga takrat že ogledali?

Ne, nisem in to je zelo dobra stvar. Tam sem sicer bil, ampak sem vse noči prežural, dneve pa prespal. Takrat sem bil star 22 let in sem mislil samo na zabavo, še posebej, ker je to neko tuje mesto. Zdaj si bom pa mesto šel tudi ogledati.

Zasledila sem intervju, v katerem ste rekli, da bi lahko na Emi leta 2005, ko ste zmagali, tudi 'prdnili v mikrofon' in bi zmagali …

Takrat bi dejansko lahko počel karkoli in bi nekako šel naprej. Hotel sem povedati, da v tistem trenutku, ko ni bilo žirije, ko je bilo vse na glasovalcih, glasba sama ni bila tako zelo pomembna. Predvsem je bilo pomembno to, da sem bil zmagovalec šova Bitka talentov, takrat sem bil svež obraz, sveže ime, svež vokal in seveda so dekleta, ki so zame glasovala na Bitki, glasovala tudi na Emi. Se pravi, ne glede na to, kako kvalitetna ali nekvalitetna je bila, oziroma bi bila skladba, bi me po vsej verjetnosti izglasovali.

Torej, če potegneva črto, ste bili pred 12. leti zmagovalec gledalcev, danes pa zmagovalec žirije …

Marsikdo me dolgo časa ni resno jemal, ker sem zmagal na Bitki talentov, vseh teh 12 let. Zdaj pa sem prepričal žirijo in ljudje vidijo, da sem dejansko resen glasbenik, da resno mislim s temi stvarmi, ki jih počnem v življenju. Kar se mene tiče je glasba moje življenje in nisem nikoli nameraval nehati. Zanima me samo glasba in kaj lepega lahko s svojo glasbo prinesem ljudem.

Se vam še vedno zdi, da ljudje še danes na vas drugače gledajo zaradi zmage na Bitki talentov?

Sigurno. Sicer me imajo za dobrega vokalistka, ampak še vedno sem imel pečat zmagovalca šova. Zdaj pa ta pečat počasi izginja, predvsem zato, ker sem od žirije dobil veliko glasov.

Bili ste že petkrat na Emi, štirikrat ste nastopali, enkrat pa ste prišli kot gost.

Ja, res je. Vsakič so me povabili, do današnje Eme, ko sem se sam prijavil.

Pa bi se še prijavili?

Zakaj pa ne? Nikoli ne reci nikoli.

Kakšen je čar Evrovizije za glasbenika?

To je odlična izkušnja, odlična odskočna deska in nekaj, kar bi privoščil vsakemu glasbeniku, da doživi. To je nekaj neprecenljivega in neponovljivega … Skoraj (smeh). Zelo težko se zgodi, da gre kakšen izvajalec dvakrat na Evrovizijo. Pri nas se je to zgodilo samo meni in Darji Švajger. Jaz še zdaj nisem dojel … Vsakemu glasbeniku priporočam, da se prijavi na Emo in poskuša zmagati. Nikoli ni prepozno.

Kaj pa pravite na šale voditeljic? Enkrat vas niso pustile do besede, drugič so bile šale o seksu …

Meni so bile te šale zelo zabavne. Če je šala še tako neslana jo vzamem za zabavo in dokler se mi ne zdi skrajno nespoštljiva jo sprejmem. Meni so se zdele voditeljice vrhunske.

Veliko je polemike okoli tega, ali peti v angleščini ali slovenščini. Zakaj angleščina?

Pa saj to je vsako leto ena in ista polemika, angleščina ali slovenščina? Tako bom rekel. Zelo rad pojem v slovenščini, ampak z vsem spoštovanjem do slovenščine … Mislim, da bi morali na takšnem odru, kot je Evrovizija, nastopati v jeziku, ki ga razume čim več ljudi. V jeziku, ki mednaroden. Ne nujno angleščina, lahko je tudi italijanščina, španščina … Mi smo žal s slovenščino omejeni na majhen prostor. Skoraj nihče nas ne bi razumel. Zelo pomemben element v sami skladbi, če ne celo najpomembnejši, je besedilo. Esenca besedila je tista, s katero se ljudje poistovetijo. Če ljudje ne razumejo, o čem poješ, melodija enostavno ni dovolj.

Imate kakšen talisman, kakšen ritual pred nastopom?

Ne, res ne. Verjamem, da se dobro z dobrim vrača in da za vsako rit palica raste. Verjamem v te stare modrosti. Prav vraževeren pa res nisem.

Komentarjev 7
  • pje 17:57 25.februar 2017.

    Morda bo pa letos res vse nas presenetu in prvo ornk prdnu in šele nato zapeu. Ja pustimo se presenetit.

  • izRODEk 17:38 25.februar 2017.

    Dajte si že enkrat dopovedat, da na Evrosong države, ki zmagujejo in se dobro uvrščajo, ne pošiljajo dobrih pevcev in lepih pesmi temveč izvirne in navdušujoče tri minute kompletnega multimedijskega showa.Evrosong že vsaj 20 let ni več izbor ...prikaži več za "pesem" evrovizije marveč promocijski show držav, katere sodelujejo in se potegujejo, da bi gostile ta show in si s tem zagotovile promocijo.Kompleten show vsebuje "tudi" dobro pesem in dober glas. Predvsem pa izvirni aranžma, karizmatično mlado in seksapila polno osebo, ki na odru, polnem multimejskih in drugih pirotehničnih sredstev, izvaja trend, kakršnega narekuje predvsem mladina. Precej, ne pa največ, je važna tudi ideja, ideologija, včasih celo politika (zadnja zmagovalka).Nastop samostoječega Omarja z lepim glasom in lepim petjem ter lepo melodijo ne zanima nikogar.To je vsa znanost. Ampak, kako to dopovedati nepotistično in klientelistično nastavljenim bebcem na RTV Slovenija...

  • Tupamaros 16:00 25.februar 2017.

    Od sedaj te bodo še manj resno jemali. Slovenski domet je kratek. Kot vednobomo tudi v bodoče neuvrščeni.