Magazin > Lepota & telo
227 ogledov

Omega 3 za zdravljenje depresije

omega 3 olje hrana maščobe Shutterstock
Učinkovito. Ribje olje pomaga tudi pri preprečevanju in zdravljenju depresije.

Za razvoj možganov

Maščobne kisline omega 3, ki jih veliko vsebujejo predvsem ribe in ribje olje, so že dolgo na dobrem glasu, saj so že številne raziskave dokazale, da igrajo ključno vlogo pri dobrem delovanju in razvoju možganov, mišic, prebavnega sistema, srca in ožilja ter drugih pomembnih organov v telesu. Nova raziskava, ki sta jo izvedli ameriški univerzi Virginia in Delaware, pa je pokazala, da lahko maščobne kisline omega 3 odigrajo tudi ključno vlogo pri zdravljenju depresije ali preventivi pred njo.

Pri ženskah učinkovitejše

Sodeč po raziskavi, so največ blagodejnih učinkov pri preprečevanju depresije deležne ženske, saj je bilo pri njih zaznati tudi do 50-odstotno izboljšanje, medtem ko se je pri moških stanje izboljšalo le v manjši meri. Kljub temu so pri vseh sodelujočih opazili le pozitivne učinke tako na telesno kot duševno zdravje.

Ribe, olja orehi

Maščobnih kislin omega 3 pa seveda ne vsebuje samo ribje olje ampak – če naštejemo le nekatere tudi – tudi ribe (predvsem losos, polenovka in sardina), školjke, lanena semena (laneno olje), orehi ter soja in izdelki iz nje.

Nosečnice zmerno

Čeprav je ribje olje naravno, pa ga ni priporočljivo jemati brez predhodnega posveta z zdravnikom, saj je lahko njegovo uživanje pri nekaterih boleznih odsvetovano. Z njim naj bodo previdne tudi nosečnice, ki ga lahko uživajo v manjših odmerkih. Dobro preberite navodila za jemanje na embalaži in se jih držite do pike natančno.

Pozor, vitamini

Predoziranje. Ker ribje olje vsebuje tudi veliko vitaminov D in A, pazite, da teh ne jemljete še v kakšni drugi obliki, saj ju lahko predozirate. Tudi dobrega je lahko preveč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.