Slovenija
15 ogledov

"Omejevalni pogoj pri javnem zbiranju ponudb običajen"

Franci Matoz Nataša Čepar
Zaslišan Franci Matoz. Sodišču je pojasnjeval, da postopek javnega zbiranja ponudb pri prodaji koprskega občinskega zemljišča na Serminu pred šestimi leti ni bil sporen.

"Naša naloga je bila, da speljemo ustrezne postopke tako, da občina uresniči lokacijski načrt izgradnje podjetniško-industrijske cone na Serminu. Omejevalni pogoj pri javnem zbiranju ponudb – da se kupec občinskega zemljišča izkaže s pravico gradnje –  po naši presoji ni v nasprotju z zakonodajo," je dejal odvetnik Franci Matoz. Po njegovih besedah so omejevalni pogoji v takih primerih celo običajni.

Matoz  je bil danes kot priča zaslišan v kazenskem procesu proti  koprskemu županu Borisu Popoviču, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in sodno zapriseženemu cenilcu Rajku Sredniku, ki poteka pred koprskim okrožnim sodiščem. Obtožnica jih bremeni nepravilnosti in pomoči pri okoriščanju v zvezi s prodajo občinskega zemljišča podjetju Sermin'g, ki ga zastopata Viljem Orel in Aleš Bohinec.

Obtožba o favoriziranju

Tožilstvo trdi, da je bilo leta 2007 izvedeno javno zbiranje ponudb, pisano na kožo Sermin'gu, saj naj bi kot lastnik sosednjega zemljišča lahko edini izpolnjeval razpisni pogoj glede pravice gradnje na celotnem območju, kot je to predvideval lokacijski načrt. Poleg tega naj bi cenilec Srednik dano občinsko zemljišče, ki obsega slabih 80 tisoč kvadratnih metrov, ocenil nižje od tržne vrednosti. Občina naj bi bila posledično oškodovana za  4,5 milijona evrov. Na domnevno sporen posel je prvo opozorilo računsko sodišče z revizijo. 

Posel, dolg 20 let

Župan Popovič je sicer v preteklosti povedal, da je nerešene zadeve s podjetjem Sermin'g "podedoval" od svojih predhodnikov, predstavniki Sermin'ga pa so pojasnili, da se za gradbeni projekt na Serminu s koprsko občino pogovarjajo že 20 let in da so imeli tudi stroške pri gradnji tamkajšnje infrastrukture. To je bil tudi razlog, da jih je zemljišče, na katerem naj bi gradili trgovski center, zanimalo. Sodišče pa naj bi jim zaradi triletne prepovedi razpolaganja z zemljiščem povzročilo veliko poslovno škodo.

Popovič: Odvetniki bodo pojasnili

"Vse, kar so pripravili tožilci, je padlo v vodo in resnica se je izkazala, tako da bomo očitno še počakali, da vidimo, kaj je s to napihnjeno cenitvijo in tudi bodo pač odvetniki na pravilen način pojasnili, kako je s tem," je po obravnavi povedal Popovič. Poudaril je še, da je bila prodaja zemljišč za občino dober posel, kar "je danes vsakemu otroku jasno".

Komentarjev 2
  • Veteran 19:37 09.oktober 2013.

    To je resnica samo žal Primorci so zavedeni s tem, da bolje denar da ostane v Kopru pa čeprav v Popovičevah žepih, kot da gre v Ljubljano.

  • titty 15:36 09.oktober 2013.

    Daj Popo, itak skrbiš samo in izrecno za sebe, drugim delaš samo škodo, tudi MOK-u! To ve že cela Slovenija, ne samo Primorci!