Slovenija
199 ogledov

"Četudi ubijejo očeta treh otrok, vstaje ne bo konec"

Mariborski mestni svetniki bodo danes glasovali tudi o odloku za graditev žičniš
1/47
Žurnal24 main
Protest na mariborski mestni občini se je končal z enim pridržanim, 42 plačilnimi nalogi in eno nezavestno žensko. Svetniki kljub vsemu podprli proračun.

Pred Mestno občino Maribor so se nekaj po deveti uri začeli zbirati protestniki. S seboj so prinesli doma narejena trobila in transparente. Nato so, kot so napovedali prejšnje dni, vstopili v občinsko stavbo. Med njimi je bil tudi kandidat za župana Franc Jesenek.

Protestniki so stali pred Maistrovim kipom v preddverju občinske stavbe in s kravjimi zvonci povzročali hrup in skakali kot kurenti. Dolgoletno zaposleni so dejali, da kaj takšnega ne pomnijo.

Občino zunaj in znotraj že od vstopa protestnikov varujejo policisti v "bojni opremi". Protestnike so večkrat opozorili, naj se razidejo, sicer bodo prisiljeni uporabiti prisilna sredstva. Protestniki jih niso poslušali in so še naprej skandirali mi smo Maribor in trobili. Policisti so jih še enkrat pozvali, naj se umaknejo. Ker navodil niso upoštevali, so jih spodili iz občinske stavbe.

Pridržali predavatelja FDV

Medtem je prišlo do prerivanja, v katerem je ena oseba padla. Šlo je za predavatelja FDV Franca Trčka, ki so ga nato policisti odvlekli iz občinske stavbe in ga pridržali. "Moškega, ki se je na javnem shodu nedostojno vedel, so policisti, ker javnega reda ni bilo moč drugače vzpostaviti, ob 10.33 pridržali. Pri tem so uporabili prisilna sredstva – fizično silo in sredstva za vezanje. Izdan mu je bil plačilni nalog. Pridržanje je prenehalo ob 12.18,"  v sporočilu za javnost o pridržanju zapisala policija.

Protesti v Mariboru | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Trček je po dvournem pridržanju zatrdil, da je bila njegova aretacija vnaprej načrtovana in da gre pri tem za načrtno zastraševanje. "Pri tem so me vlekli za šal, mi zbili očala ter strgali bundo. Na policiji so mi povedali, da me bodo poklicali tudi na informativni razgovor glede mojih objav na Facebooku," je po navedbah STA povedal Trček. Povampirjeni oblasti ob tem sporoča, da lahko ubijejo očeta treh otrok in sooskrbnika petih, a Maribora in njihove vstaje ne bodo ustavili.

Policija njegove navedba zanika, podporo pa so mu izrazili v Slovenskem sociološkem društvu. "Pridržanje in po naših informacijah tudi uporaba sile zoper našega kolega ob današnjih nenasilnih protestih državljank in državljanov daje žal prav tistim, ki opozarjajo,d a se v Sloveniji hitro razrašča način delovanja državnih organov, ki ga v strokovni terminologiji poznamo pod pojmom policijska država," poudarjajo v Slovenskem sociološkem društvu. "S tem ko represivni organi preprečujejo javno izražanje nezadovoljstva, oblast krši temelje ustavnega reda."

Ženska padla v nezavest

Medijski objektivi so ujeli tudi več fotografij ženske, ki je, potem ko je padla v nezavest, ležala na tleh in so jo policisti vlekli do reševalnega vozila. Na spletnih omrežjih so se protestniki razpisali o policijskem nasilju. "Sramotna slika policijskega nasilja v Mariboru je obšla svet," so zapisali na FB strani Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora pod sliko ženske.

Protesti v Mariboru | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Po navedbah policije ženska ni hotela dati osebnih podatkov ter upoštevati ukaza policistov, da stopi z njimi do službenega vozila, kjer bi nadaljevali postopek ugotavljanja identitete. "Pri tem ji je postalo slabo, zato so bili na kraj poklicani reševalci in ji nudili prvo pomoč," so zapisali v sporočilu za javnost. Po vstopu v reševalno vozilo je po izjavi reševalca zavrnila zdravstveno oskrbo in nudenje podatkov reševalcem.

Spletni mediji poročajo tudi, da je eden od policistov v oklepu sociologinjo in aktivistko dr. Marto Gregorčič večkrat s ščitom večkrat udaril v glavo.

Kljub protestom podprli proračun

Mariborski mestni svet je medtem kljub protestom, na katerih so zahtevali njihov razpust, podprl proračun za letošnje leto. Na seji je bilo prisotnih 25 svetnikov ter trije, ki so bili danes potrjeni za nadomestne.

V primerjavi z lanskim je letošnji 104 milijone evrov težki mestni proračun mnogo nižji, tako na prihodkovni kot odhodkovni strani, in ne predvideva kakšnih odmevnejših novih investicij ter zadolževanja.

Med nekaj načrtovanimi projekti v letošnjem letu sta izgradnja zunanjega avditorija lutkovnega gledališča (1,2 milijona evrov) in obnova Ulice pariške komune (en milijon evrov), za kar si obetajo evropska sredstva, medtem ko bodo drugi projekti, kot so nova umetnostna galerija, knjižnica Rotovž in KC Pekarna, morali počakati na naslednja leta.

Omejili število obiskovalcev

“Zaradi pričakovane večje udeležbe in omejenega prostora v Dvorani generala Rudolfa Maistra bo spremljanje seje omogočeno omejenemu številu obiskovalcev. Predstavnike civilne iniciative zato pozivamo, da določijo tri zastopnike, ki bodo spremljali sejo,” so pred današnjo sejo mestnega sveta sporočili z Mestne občine Maribor (MOM). Na strani na Facebooku Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora so z geslom Gremo gor pozivali vse, ki se ne strinjajo s sedanjo sestavo mestnega sveta, naj pridejo na sejo.

Svetnik Desusa Janez Ujčič je že na začetku seje pozval, da se jim omogoči normalno delo ter da se protestnike odstrani, a mu je podžupan Milan Mikl odvrnil, da dokler ne pride do kakršnegakoli nasilja, imajo protestniki pravico protestirati. Zagotovil je, da je za varnost zagotovljeno in da bi z drugačnim ravnanjem množico zgolj še razburili.

Komentarjev 69
  • Žurnalček 09:23 06.februar 2013.

    SDS -ovci postajate smešni, kajti imate , vsaj rejting vam kaže tako , 18% podporo . No in sedaj BIZGECI poglejte razmerje med plusi in minusi. Po tem računu izpade , da imate 70% podporo javnega mnenja. Pa tistemu kretenoidu ...prikaži več , ki vas je poslal na portale popravljati zunanji izgled FAŠISTOIDNOKLERIKALNE stranke , povejte da je 100% fuknjen v glavo !

  • Žurnalček 09:16 06.februar 2013.

    Bolje abnarhija , kot pa bankrot. Si predstavljaš, ko bankrotira občina , nimaš več vode , niti ti noben ne odvaža smeti , niti nimaš javnega prevoza , vrtcev , šol , toplarne in še kaj.

  • Žurnalček 09:11 06.februar 2013.

    Več kot očitno je , da se tale banda ne bo spokala prej , dokler jih demonstranti ne bodo začeli kokat !