Zdravje > Aktualno
430 ogledov

Ali naj nosimo maske?

Zaščitna maska Profimedias
Zaradi opozoril pred preseženo koncentracijo delcev v zraku nekateri kupujejo zaščitne maske. NIJZ: Za delce maske niso niti primerne niti učinkovite.
Pretekli teden je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja izdal opozorilo zaradi povišane koncentracije delcev pm10 v zraku. Med priporočili je zmanjšanje fizične aktivnosti na prostem, zlasti pri osebah, ki imajo že od prej težave z dihali, kot je astma.

PREBERI ŠE: 

Vrtcem in šolam na območjih za katere velja srednja in velika napoved verjetnosti preseganja mejnih vrednosti delcev pm10 pa svetoval omejitev fizične aktivnosti na prostem ter izogibanje prometnicam. 
 

Maske ščitijo predvsem pred okužbo drugih

V izogib vdihavanju delcev so se nekateri posamezniki odločili tudi za nakup zaščitne maske v lekarnah, a to NIJZ pojasnjujejo, da pred nevarnimi delci v zraku maske ne ščitijo. "Njihov namen je, da tisti posameznik, ki jih nosi, ne okuži okolice in v zelo omejeni meri, da se ne okuži sam," pojasnjujejo pri NIJZ. "Kar se tiče uporabe teh mask za delce, pa le-te niso primerne, saj v zelo mali meri zmanjšajo vnos in tudi ne tesnijo."
 
Dodajajo, da se v ta namen lahko uporablja respirator, kar pa za širso javnost ni smiselno, uporaba pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja pa je celo kontraindicirana. "Respirator se uporablja za zaščito na del mestu, kjer so vrednosti prahu in ostalih snovi bistveno višje," poudarjajo pri NIJZ.
 

Povišane koncentracije na Goriškem, v Zagorju in Celju

Povišani delci pm10 | Avtor: Arso Arso
 
Agencija za okolje za danes napoveduje veliko verjetnost za preseganje mejne vrednosti delcev na Goriškem. "Preseganja so možna v Zagorju in Celju, drugje preseganj ne pričakujemo," pišejo na Arso. Enaka napoved velja tudi za jutri. 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:15 09.december 2016.

    Ali naj nosimo maske? Odlična priložnost za zaslužek farmacevtskih lobijev !