Slovenija
20 ogledov

Onkologija raste po načrtu

Slovenija 25.06.13, Projekt onkologije in radioterapije klinicnega centra Maribo Žurnal24 main
Zdravstvo. Čez dobro leto bi lahko onkološki bolniki že sprejeti v Maribor.

"Projekt onkologije in radioterapije Univerzitetnega kliničnega centra Maribor (UKCMB) poteka po načrtih," so povedali v mariborski bolnišnici.

V 2014 že aparature

Projekt, ki je nacionalnega pomena, je ocenjen na 28 milijonov evrov. Dokončan naj bi bil že prihodnje leto.

"Smo v terminskem planu. Prihodnje leto bi že lahko začeli nameščati obsevalne aparature," je pred tedni že pojasnil Gregor Pivec, direktor UKCMB. Sicer je bila od začetka gradnje novembra leta 2011 do zdaj izkopana gradbena jama, zgrajeni sta bili prva in druga klet, dokončali so podzemni hodnik med onkologijo in obstoječim podzemnim hodnikom bolnišnice, instalacijska dela ter komunalne priključke. Špela Pavlin iz UKCMB je dodala, da je bilo lanskega septembra pridobljeno tudi gradbeno dovoljenje za drugo fazo gradnje, ki zajema gradnjo nadzemnega dela nove bolnišnice. Zdaj se tako ureja okolica in gradi nadzemni del objekta.

Za letos je načrtovano nadaljevanje gradbeno-obrtniških in instalacijskih del. Za projekt onkologije in radio-
terapije je sicer v proračunu Republike Slovenije za letos predvidenih okoli 10,7 milijona evrov.

Švicarji nadzorujejo

Potek gradnje nove onkologije, ki bo mučne vožnje v Ljubljano skrajšala marsikateremu onkološkemu bolniku iz severovzhodne Slovenije in Koroške, nadzorujejo tudi Švicarji. Lani je bil namreč podpisan sporazum med Republiko Slovenijo in Švicarskim finančnim mehanizmom za pet milijonov švicarskih frankov, namenjenih nabavi opreme linearnih pospeševalnikov.

 

Komentarjev 1
  • ennanova 13:02 26.junij 2013.

    Shod za pravico do zdravljenjaV ustavi je zapisano, da je Slovenija socialna država. V ustavi je večkrat omenjeno zdravje kot ustavna kategorija in pravica vseh državljanov RS. Zdravje je po vseh raziskavah naša najvišja vrednota.Pa je v Sloveniji ...prikaži več res še tako? Smo res še vedno socialna država, ki vsakomur omogoča pravico do zdravljenja in zdravstvenih storitev?http://za-misli.si/subkultura/1056-shod-za-pravico-do-zdravljenja