Zdravje > Aktualno
393 ogledov

Opekline druge stopnje zaradi eksplozije elektronske cigarete

elektronska cigareta Shutterstock
Najstniku iz Kanade je med kajenjem ekplodirala elektronska cigareta, utrpel je hude opekline obraza, grla in jezika ter ostal brez dveh zob.

Elektronske cigarete postajajo vse bolj popularne, tudi med mladimi. Laboratorijska študija, ki so jo pod okriljem nacionalnega inštituta za zdravje skupaj izvedli strokovnjaki več ameriških univerz, je pokazala, da ima nikotinska para, ki jo vdihujejo uporabniki elektronskih cigaret, v nekaterih primerih enako škodljiv učinek kot običajen cigaretni dim.

Kot kaže, tako tudi elektronske cigarete povzročajo pljučnega raka, dokazati morajo le še, v kolikšni meri, in odkriti, katera sestavina je glavni krivec za škodljive spremembe v pljučnih celicah. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je o učinku elektronskih cigaret na zdravje pravzaprav še zelo malo znanega, zato je potrebna previdnost.

Lahko tudi eksplodira

Prav tako pa je, kot kaže primer 16-letnika iz Alberte v Kanadi, elektronska cigareta nevarna zaradi možnosti eksplozije. Elktronska cigareta, ki je nenadoma eksplodirala, medtem, ko je kadil v avtomobilu, je najtniku pustila trajne posledice. Na obrazu je utrpel opekline druge stopnje, močno ima poškodovane zobe.  

"Obraz ima opečen, izruvati so mu mogli dva zoba. Opečeno ima tudi grlo in jezik. Če ne bi nosil očal, bi imel verjetno tudi popškodovane oči," pravi oče najstnika. 

16-letni Ty Geer pa ni prva žrtev take nesreče. Novembra je moški v Koloradu, ki mu je ustih ekplodirala elektronska cigareta, utrpel hude poškodbe vratu. Še pred tem je najstniku v Kaliforniji elektronska cigareta ekplodirala v žepu.

Ameriški mediji so od leta 2009 poročali o 25-ih podobnih incidentih, ekplozije pa naj bi bile povezane s pregrevanjem baterije.

Komentarjev 7
  • Jernej Kejžar 15:13 27.oktober 2017.

    če greste pogledat originalni članek boste vidl da gre za wotofo phantom ki je hibridni mehanski mod in je primeren izkušenim uporabnikom, ki jim je vejpanje hobi. se pravi je potrebno poznati pravila uporabe(poznati minimalno upornost, uporabljati primeren uparjalnik, odstranjevati ...prikaži več baterijo ko se napravo da v žep). na celem svetu ni nobenega razloga da bi uporabniki, ki z elektronsko cigareto želijo zgolj prenehati kaditi uporabljali tako napravo.

  • Bojan Pukl 18:47 19.februar 2016.

    Fantu je razneslo rezervno baterijo ,katera je prišla nezaščitena v stik s ključi v žepu,to se lahko zgodi s vsako baterijo,a je mogoče kdo delal tak rompompom zaradi tega ker je nekomu explodiral telefon,mnogo nezgod s telefonom je bilo,explozije med ...prikaži več klicanjem,raztrgana ušesa,opečene roke i.t,d. Vsaka stvar s baterijo a je to igrača,telefon e-cigareta ,prenosnik.....lahko explodira,tole je totalna propaganda s strani tobačnih lobijev in medijev,totalen kretenizem.je pa res da 16.letnik nima kaj kadit ali veypat.mediji bi pa lahko napisali resnico o dogodku,kot sem jo navedel zgoraj v postu.https://www.youtube.com/watch?v=Zm6mmzthFq0

  • UnNormal 09:57 01.februar 2016.

    Ker ko si 19 imaš pa največ pojma o življenju vse veš in ti ne škodi, če ti elektronska cigareta eksplodira v ustih.