Avto
1967 ogledov

Opel v Slovenijo pripeljal „še vroč“ crossland X in razkril ceno

Opel Crossland X
1/16
Saša Despot
Opel je svoj novi crossover B razreda crossland X premierno predstavlja na avtomobilskem salonu v Ženevi, istočasno pa so ga že predstavili na novinarski predpremieri v Ljubljani. V Sloveniji bo na začetku poletja, prednaročila bodo začeli sprejemati istočasno z odprtjem 24. avtomobilskega salona, ki bo od 27. marca naprej na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Znana je že tudi vstopna cena, ki je 14.490 evrov za 1,2 litrski bencinski motor z 60 kilovatov moči.

Crossland X je prvi od petih novih SUV modelov, ki v Oplovo paleto vozil prihajajo do leta 2020. Kasneje letos pričakujemo še model grandland X, ki bo na trgu tekmoval z modeli, kot sta seat ateca in renault kadjar, platformo pa bo delil s peugeotom 3008.

Manjši crossland X je prvi skupni projekt Opla s koncernom PSA, kar pomeni, da si arhitekturo, tudi motorje in menjalnike, deli s peugeotom 2008, a pri Oplu, kjer so poskrbeli za zunanji videz in obliko potovalne kabine poudarjajo, da se pelje, kot pravi opel. Vgradili so mu tudi svoje napredne asistenčne sisteme, vključno s storitvami OnStar.

Enoprostorci "umirajo", križanci "cvetijo"

Pri Oplu pravijo, da crossland X ni zamenjava za merivo, ampak odgovor na spremembo potrošniških navad pri nakupu avtomobila. Trg enoprostorcev je v Evropi prepolovljen, trg crossoverjev, oziroma športnih terencev pa je od leta 2010 naprej zrasel za petkrat. V Sloveniji kar 10 odstotkov celotnega trga predstavlja ta karoserijska izvedenka vozil. Lani so jih prodali 6671.

Opel Crossland X | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Opel Crossland X | Avtor: Saša Despot Saša Despot


 

 

 

 

 

V tem razredu ima Opel še uspešno mokko X, ki pa za razliko od crosslanda X ponuja tudi možnost pogona na vsa štiri kolesa.

Mali crossover crossland X se tako velikostno uvršča mod mokko X in model grandland X. V dolžino meri 4,21 metra, kar je 16 centimetrov manj od astre, od katere je za kar 10 centimetrov višji in v višino meri 1,58 metra.

Prepoznavni Oplovi detajli

Oblikovne posebnosti zunanjosti so visok motorni pokrov, veliki žarometi led, prepoznavno dvojno krilo med žarometi, dvobarvna zunanjost (streho si je možno izbrati v treh barvah), strešni nosilci in močni boki ter „plavajoča streha“, ki so jo prvič spoznali pri malem adamu, nato pa tudi pri astri na primer.

V potovalni kabini je mogoče zaslediti večji oblikovalski vpliv astre, predvsem videz armaturne plošče in sedežev in tudi detajlov - stikala in gumbi. Sedi se višje, kar je tipično za križance. Pri Oplu so dejali, da so prvi v razredu vgradili ergonomske sedeže, ki so prilagojeni za udobno vožnjo na daljših razdaljah (prilagajati je možno sedalni in ledveni del) in dodali, da je tudi več prostora za noge.

Opel Crossland X | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Zadaj so sedeži vzdolžno pomični za 15 centimetrov, kar pomeni prilagajanje velikosti prtljažnega prostora z dvojnim dnom. Ta v osnovi meri 410 litrov poveča pa se ga lahko na 520 litrov oziroma 1255 litrov, če se podrejo sedeži v drugi vrsti. Takrat dobimo ravno dno prtljažnika. Zadnja klop je deljiva v razmerju 60:40, opcijsko pa v razmerju 40:20:40.

Veliko sistemov za udobje in varnost

Crossland X ponuja zavidljivo raven tehnologij in sistemov za udobje ter aktivno varnosti: led žaromete, kamero za vzvratno vožnjo, velika panoramska streha, brezžično polnjenje telefona, sistem za samodejno zaviranje, sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, sistem prepoznavanja utrujenosti voznika, ogrevan volan in steklo in projekcijski zaslon, ki pred očmi voznika prikazuje štiri najbolj pomembne sklope podatkov za voznika, vključno s podatki navigacijskega sistema.

Znana je prva cena

Na izbiro je 1,2-litrski trivaljni bencinski in 1,6-litrski štirivaljni dizelski motor. Vstopni bencinski motor ima moč 60 kilovatov (81 KM), naslednji je 1.2 turbo z neposrednim vbrizgom bencina in 81 kilovatov moči(110 KM). Najmočnejši bencinski motor razvije 96 kilovatov moči (130 KM). Menjalniki so trije, ročni pet- in šeststopenjski in šeststopenjski samodejni.

1,6-dizelski motor je na voljo v različici, ki lahko razvije moč 73 kilovatov (99 KM) oziroma 88 kilovatov (120 KM). Cena za vstopni bencinski motor s peststopenjskim ročnim menjalnikom je 14.490 evrov. Prvi kupci bodo lahko avtomobile prevzeli še pred začetkom poletja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.