Avto
311 ogledov

Opel meriva je mrtva, a naslednik bo precej bolj zanimiv

Crossland X Opel
Sedaj je uradno, Opel bo upokojil model meriva. Naslednik bo nosil pustolovsko ime.

Pri Oplu so napovedali pravo modelno ofenzivo, saj bodo leta 2017 na trg dali kar sedem novih modelov, s čimer bo to najbolj plodno leto v dolgi zgodovini znamke. 

Opel je naslednja znamka, ki bo pomahala v slovo klasičnim malim enoprostorcem. Meriva, ki je bila v zadnji generaciji znana po svojih "samomorilskih" vratih, gre namreč v pokoj, naslednik pa bo izdelan v duhu priljubljenih malih križancev. Nosil bo ime crossland X in bo nekoliko manj robat od modela mokka X, po izgledu pa bo imel veliko podobnosti z model adam, so pojasnili pri Oplu. Nemški proizvajalec je sicer močno okrepil sodelovanje s francoskim koncernom PSA, saj bo crossland X narejen na isti platformi, kot bodoča peugeot 2008 in citroën C3 picasso. 

Novost bo tudi v razredu višje, za katerega Opel snuje kompaktnega križanca, s katerim bodo napadli nissana qashqaija, renault kadjarja in podobne tekmece. Čeprav ime še ni znano, bo gotovo poimenovanje vključevalo tudi črko "X", saj je to oznaka za vse bodoče Oplove križance in suve. Premiero bo novinec doživel septembra na salonu v Frankfurtu, postavljen pa bo na platformo peugeota 3008. Tudi izdelovali ga bodo v tovarni PSA v Sochauxu.

Leto 2017 bo tudi leto nove insignie, ki bo nared v treh različicah - petvaratni grand sport, karavanski sport tourer in 4x4 country tourer. Prvič se bo pokazala že marca v Ženevi. 

Proti sredini leta bo pri trgovcih na razpolago e-ampera, kompaktni električni avto z normnim dosegom več kot 500 km. Salonsko premiero je doživela nedavno v Parizu.

Nova pa bo tudi različica vivara, torej kombija, ki ga sicer izdelujejo v sodelovanju z Renaultom. 

Britanci so jim jo zagodli

Po težavnih letih pri Oplu v prihodnost zrejo optimistično tudi zaradi spodbudnih prodajnih rezultatov, po katerih so predvsem po zaslugi nove astre letos v devetih mesecih prodali za 5,2 odstotka vozil več kot lani, prav tako so vse bližje profitabilnosti, ki pa jo je v zadnjih mesecih zamaknila britanska napoved po odhodu iz EU in posledično strmoglavljenje funta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • micika 12:33 08.november 2016.

    meriva itak grd avto bil