Avto
94 ogledov

Oplov motor je čist znotraj pravil

zafira Anže Petkovšek
Opel je opran suma, da je njegov dizelski motor uporabljal nezakonit način doseganja nižjih emisij.

Nemški transportni organ za certificiranje KBA je potrdil, da z Oplovim dizelskim motorjem ni nič narobe oziroma da ne kršijo pravil, je poročal nemški Bild am Sonntag, povzel pa ga je Automotive News.

Preiskava se je pričela pred nekaj meseci, ko je Opel po medijskih testih, ki so kazali na možnost velikih odstopanj pri izpustu emisij, razkril, da v enoprostorcu zafira uporablja napravo oziroma program, s pomočjo katerega dizelski 2.0 CDTi pod določenimi pogoji nizke hitrosti in zunanjega pritiska izključi obdelavo škodljivih emisij. Isti motor uporabljajo tudi v modelu insignia. 

Opel je ves čas trdil, da je program v skladu s pravili, saj da na ta način zgolj varujejo motor pred poškodbami, v času postopka pa je ves čas izražal pripravljenost polnega sodelovanja s preiskovalci. Niti pri Oplu niti pri KBA niso komentirali ugotovitev.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:07 02.avgust 2016.

    Ja ne goljufajo vsi povsod tako kot VW. Da se po pravilih...zdej se pa ujčka tiste ki niso delal po pravilih. Bogi revčki.. ... Mi smo pa kakor da v tržnem gospodarstvu...aha... pa kaj še. Čim si velik se te ...prikaži več ujčka in si napol v socalizmu. To je dejstvo.