Avto > Testi
105 ogledov

OnStar: Iščete pokemona in najdete opel astro

Opel OnStar
1/13
Gregor Prebil
Začelo se je s hupo, končalo se bo verjetno tako, da bo telefon zamenjal volan.

Opel je glede na majhnost slovenskega trga, kar nekako smelo začel tudi pri nas ponujati storitev OnStar. Sistem je že dobro znan v Severni Ameriki, Mehiki in na Kitajskem, omogoča pa nabor storitev, od tega, da vas v primeru nesreče poveže z reševalci, do tega, da lahko blokiramo vžig motorja vozila v primeru kraje.

Se vam je kdaj zgodilo, da se je otrok zaklenil v vozilo, ali da ste vanj zaklenili ključe? Zdaj vas reši že telefon. Nanj si lahko naložite aplikacijo in prek nje upravljate z osnovnimi funkcijami vozila.

Odklepate, zaklepate vrata ali vključite hupo. Sicer ne vem, zakaj slednja možnost, pri Oplu sicer pravijo, da na ta način lažje najdeš vozilo na parkirišču. Ampak če gre za omejene funkcije upravljanja prek telefona, bi bila veliko bolj smiselna izbira gretja, hlajenja ali česarkoli drugega kot hupanja.

Ampak to je verjetno prvi korak do tega, da bo avtomobile mogoče v celoti upravljati z mobilnim telefonom.

Opel OnStar | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Opel OnStar | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Najpogosteje uporabljajo to funkcijo

Vse skupaj je enostavno za uporabo in deluje relativno hitro. Na aplikaciji so tudi aktualni podatki o vozilu – kje se nahaja (ta funkcija je bila sicer na testnem vozilu zaklenjena), koliko ima goriva, v kakšnem stanju je olje, kakšen je tlak v pnevmatikah. Na spletni strani onstar.eu, s posebnim pinom, ki ga potrebujete tudi za upravljanje aplikacije, lahko dostopate še do več diagnostičnih podatkov vozila in tudi do zgodovine uporabe OnStarja. Na oba načina lahko v navigacijo vnesete lokacijo vašega cilja, da ne tipkate po okorni navigaciji.

Tretja možnost, ki si jo lahko ogledate tudi v videu, ki smo ga posneli, pa je ta, da s pritiskom na gumb v vozilu ali prek aplikacije pokličete svetovalca, ki bo na daljavo vnesel lokacijo vašega
cilja. Ko smo sistem testirali, smo sicer najprej poklicali angleškega svetovalca, v drugo pa se je javila prijazna Slovenka.

Reševalci bodo vedeli

Ključna prednost sistema pa je vendarle ta, da ob trku pokliče reševalce. Operaterju, ki nezgodo javi v Slovenijo, se razkrije lokacija nesreče in vzpostavi stik z voznikom. Storitev klica v sili je enaka storitvi eCall, ki bo od leta 2018 obvezna v vseh avtomobilih. Slovenskim uporabnikom je 24
ur na dan, 365 dni na leto na voljo pet slovenskih operaterjev. Če vam vozilo ukradejo, boste po elektronski pošti ali  SMS sporočilu prejeli obvestilo. Policija pa se bo nato povezala z operaterjem, ki lahko vključi alarm ali celo blokira motor vozila. Na mesečni ravni po svetu pri General
Motorsu in Oplu prejmejo okoli 500 prijav kraje.

Opel OnStar | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Storitev je pri nas prvo leto brezplačna, od septembra 2017 pa bo mesečni strošek 9,95 evra, oziroma 99,50 evra na leto. OnStar je del boljših paketov opreme v nekaterih Oplovih avtomobilih, v začetnih paketih opreme pa je treba zanj doplačati 490 evrov. V starejša vozila ga ni možno dodatno vgraditi.

Pri Oplu pravijo, da bo glede na opremske pakete, ki jih izbirajo Slovenci s tem sistemom serijsko opremljenih četrtino Oplov pri nas in kar polovica vseh novih modelov opel astra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.